Αυτό το καλοκαίρι το Russian Ballet Theatre περιοδεύει ανά την Ελλάδα, δίνοντας μια εικόνα -με σμίκρυνση αριθμού των καλλιτεχνών βέβαια για ευνόητους λόγους- του πιο ξακουστού έργου του κλασσικού χορού.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Στο θέατρο της Ν. Μάκρης, στα ριζά του δροσερού Διόνυσου, γινόταν το αδιαχώρητο. Οι θεατές, μεταξύ των οποίων πολλές εκκολαπτόμενες μπαλαρινούλες, παρακολουθούσαν σχεδόν εξ’ επαφής τους αξιόλογους χορευτές.

Αναμφίβολα τα σκηνικά δεν είχαν κάτι από τον πλούτο των μεγάλων σκηνών, που φιλοξένησαν κατά καιρούς το διάσημο αυτό έργο. Η μικρή σκηνή επίσης δεν είχε την άνεση του χώρου, ώστε να αναπτυχθεί η όμορφη χορογραφία και οι καλλιτέχνες ήταν στριμωγμένοι.

Παρόλα αυτά ήταν μια ευχάριστη εμπειρία για τους περισσότερους, που γοητεύτηκαν και μαγεύτηκαν από τις χορευτικές ικανότητες των χορευτών. Τα πλούσια κοστούμια και η πολυχρωμία τους, οι σαγηνευτικές μελωδίες του Τσαϊκόφσκι και η πλαστικότητα των σωμάτων ολοκλήρωσαν μια ακόμα εκδοχή της «Λίμνης των Κύκνων».

Μια ιστορία αγάπης του κλασσικού χορού, που βασίζεται σε ρωσικά λαϊκά παραμύθια και σ’ έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. Ένας μοχθηρός μάγος μεταμορφώνει σε κύκνο την όμορφη πριγκίπισσα Οντέτ και τις φίλες της. Τα μάγια θα λυθούν μόνο από τον έρωτα, που έρχεται στο πρόσωπο του πρίγκιπα Ζίγκφριντ. Όμως ο μάγος θέλει να τον ξεγελάσει με τον μαύρο κύκνο, την κόρη του Οντίλ, που μοιάζει υπερβολικά στην Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ δεν πέφτει στην παγίδα, αλλά σε αισθηματικές περιπέτειες με τραγικό τέλος.

Το «Russian Ballet Theatre» που ιδρύθηκε το 2000 ακολουθεί τις παραδόσεις του κλασσικού μπαλέτου και περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του πασίγνωστα έργα. Επίσης συνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνες των θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι και Στανισλάβσκι.

Στα πλαίσια της περιοδείας, τα παιδιά που εμφανίζονται στο έργο, εκπροσωπούνται από ομάδες σπουδαστών και σπουδαστριών που φοιτούν σε σχολές χορού της περιοχής της Ν. Μάκρης. Τους αξίζει ένα ξεχωριστό χειροκρότημα.