Το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά», με τη βαθιά ελληνικότητα της γραφής του Ζαχαρία Παπαντωνίου που απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών, γίνεται θεατρικό έργο και ζωντανεύει επί σκηνής στο ιστορικό Ακροπόλ.

Ο Ζ. Παπαντωνίου, το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του σχολείου αποφασίζουν (με την άδεια των γονιών τους) να κάνουν μόνα τους διακοπές για περίπου δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της φύσης, μαθαίνοντας τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, φτιάχνουν μια κοινότητα που εξυμνεί το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, μαθαίνουν να ξεπερνούν στις δυσκολίες της ζωής μέσω της συνεργασίας και της εκτίμησης απέναντι στον άλλο, πάντα με χιούμορ και χωρίς βαρύγδουπες διδαχές.

Το βιβλίο, που είχε και σχέδια του ίδιου του συγγραφέα, προορίστηκε για αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου.

Η παράσταση

Η παράσταση διατηρεί το λόγο και τις εικόνες του βιβλίου αυτούσια, έτσι ώστε και αν ακόµα κάποιος δε γνωρίζει «Τα Ψηλά Βουνά», φεύγοντας από την αίθουσα, αισθάνεται ότι έχει διαβάσει το βιβλίο.

Τα σκηνικά της παράστασης εµπλουτίζονται µε ψηφιακές προβολές υψηλής ανάλυσης από κινούµενα σχέδια (3D Animation), που βασίζονται στις αυθεντικές εικόνες του βιβλίου όπως ακριβώς τις σχεδίασε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Οι ψηφιακές προβολές κινούμενων σχεδίων συγχρονίζονται και αλληλεπιδρούν µε την κίνηση των ηθοποιών, συνθέτοντας ένα υπέροχο βουκολικό περιβάλλον, µε δάσος, άστρα και ουρανό.

Οι συντελεστές

Παίζουν: Δηµήτρης Κουρούµπαλης (Φάνης), Άρης  Τρουπάκης (Αφηγητής, Πατέρας, κυρ-Στέφανος, Δάσκαλος, Προεστός, γριά- Χάρµαινα), Θανάσης  Δόβρης (Αντρέας), Γρηγόρης  Ποιµενίδης (Φουντούλης, Χωρικός), Κλεοπάτρα  Μάρκου (Μάνα, Δήμος, Αφρόδω), Σωτήρης Μεντζέλος (Καλογιάννης), Γιώργος Σύρµας (Μαθιός), Παντελής Φλατσούσης (Δημητράκης), Γιώργος  Φλωράτος (Κωστάκης, Λάμπρος)

Σκηνοθεσία – Προσαρμογή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Ψηφιακά Video: Νίκος Τσιμούρης
Κινούμενα Σχέδια: Βαγγέλης Σιγάλας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κάλτσου Στέλλα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου, Νίκος Μαραθάς
Βοηθός Σκηνογράφου: Αναστασία Αγαθού
Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου – Δασκάλα 30ου Δ. Σχ. Περιστερίου

Θέατρο Ακροπόλ – Παιδική σκηνή

Ιπποκράτους 9, Αθήνα