Κάποιοι τον λατρεύουν, άλλοι ακριβώς το αντίθετο. Έτσι όπως συμβαίνει με όλα τα ενδιαφέροντα αυτής της ζωής δηλαδή. Θεωρείται το βάλσαμο των ξενύχτηδων, η σούπα των εργατών και παράλληλα «αντρικό» φαγητό. Ο λόγος περί πατσά. Γράφει η Νάντια Μασσαχού Αν ξεκινήσουμε με έναν συνοπτικό ορισμό, ο πατσάς αναφέρεται στο στομάχι και τα πόδια σφάγιου (συνήθως μοσχαριού) και στο φαγητό που παρασκευάζεται από αυτά. Έχει και τα κλασσικά συνοδευτικά του, με πιο συνηθισμένα τη σάλτσα, το σκορδοστούμπι και το μπούκοβο για τους «δυνατούς παίχτες». Σήμερα, αρκετά από τα παλιά-καλά πατσατζίδικα έχουν κλείσει. «Λίγο ο κόσμος που ξενυχτάει αλλιώς, λίγο η νεολαία που δεν είναι φαν του συγκεκριμένου εδέσματος» μου λέει ο Γιάννης από το πατσατζίδικο «Αντώνης», έχουμε μείνει πλέον ελάχιστοι. Την αρχή έκανε ο θρυλικός Σιδέρης στη Βαρβάκειο που σταμάτησε τη λειτουργία του πριν 12 χρόνια, ακολούθησε ο Παπανδρέου, ο Σαλονικιός και η λίστα συμπληρώνεται από διάφορα άλλα. Ωστόσο, το κοινό του πατσά παραμένει πιστό, αφοσιωμένο και λατρεύει αυτή την ιδιαίτερη σούπα. «Ο πατσάς ήταν ανέκαθεν το πιο παρεξηγημένο φαγητό» μου αναφέρει η Ράνια ιδιοκτήτρια του ιστορικού «Ήπειρος» στη Βαρβάκειο, «το έχουν όλοι στο μυαλό τους ως αγαπημένο των αλκοολικών, των ξενύχτηδων και των εργατών. Κι όμως ξέρεις πόσο πλούσιο είναι το πόδι για παράδειγμα σε κολλαγόνο; Πόσο θρεπτικό γεύμα είναι; Κι επίσης ότι αποτελεί τέλειο φάρμακο για όσους έχουν θέματα με τις αρθρώσεις τους; Εγώ σερβίρω καθημερινά και όλη μέρα πατσά. Ενθαρρύνω τους νέους να δοκιμάσουν και προσπαθώ να κάνω μια στροφή από τη λογική ότι αυτό το φαγητό είναι «της νύχτας» Θέλω να βγάλω τη στάμπα από πάνω του».
Ήπειρος
Αυτόφωρο
Ο Αντώνης
Ο Μάκης
Από το 1994 ο «Μάκης» γράφει τη δική του ιστορία στο Περιστέρι. Λειτουργεί καθημερινά επί 24 ώρες ασταμάτητα και σερβίρει πατσά που γίνεται περιζήτητος. Το αγαπούν κυρίως τις «μεγάλες ώρες» όπου δημιουργούνται πραγματικά ουρές. Σήμερα το λειτουργεί ο Μάκης Κραλλης με το γιό του Θανάση που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Τιμή πατσά: €7,40/ μερίδα Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 24ωρο. Info: Θηβων 235, Περιστέρι τηλ. 2105776136
Ο Ζήκος
To 24ωρο
«Ψιλοκομμένος ή χοντροκομμένος ;», «σκορδοστούμπι;», «μπούκοβο;» «ποδαράκι;» . Έτσι σας υποδέχονται στο 24ωρο στη Συγγρού τις… «μεγάλες» ώρες. Λειτουργεί περίπου 30 χρόνια και αποτελεί καταφύγιο όσων αγαπούν να ξενυχτούν. Τιμή πατσά: €6/ μερίδα Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 24ωρο Info: Λεωφόρος Συγγρού 44, Κουκάκι, τηλ. 2109221159
Ανταπόκριση από… Θεσσαλονίκη
Τσαρούχας (Βίντεο)