Την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη των Τεχνών, του design, της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και των videogames, μέσα από μια πρωτοποριακή έκθεση θα παρουσιάζεται από τις 20 Οκτωβρίου στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση.
Από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το Gravity και το Inception, από την Björk μέχρι τονwill.i.am των Black Eyed Peas, από τον Steve Jobs και τον Steve Wozniak μέχρι την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η πρωτοποριακή έκθεση Digital Revolution μας μεταφέρει στα παιδικά μας χρόνια και ταυτόχρονα μας ταξιδεύει στο μέλλον που είναι φτιαγμένο από αλγόριθμους και pixels.
Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί την επαναστατική και άκρως διαδραστική έκθεση ψηφιακών τεχνών, με έναν τίτλο που δεν αφήνει περιθώρια για αναλογικές παρανοήσεις, αλλά μόνο για ψηφιακές βεβαιότητες: Digital Revolution.
Η «ψηφιακή επανάσταση» αποτυπώνει την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα από εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, designers, μουσικούς και προγραμματιστές παιχνιδιών, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να διευρύνουν τα δημιουργικά όριά τους.
Μια έκθεση-φεστιβάλ του digital δεν θα μπορούσε να μην έχει τα μάτια και όλο το «είναι» της στραμμένα στο μέλλον, καθώς είναι άμεσα συνυφασμένη μαζί του. Σε αυτό τον άξονα καταγράφονται οι διαδοχικές διαδρομές της ψηφιακής ύπαρξης με όλες τις ορατές αντανακλάσεις της.
Η έκθεση επεκτείνεται στους τρεις ορόφους της Στέγης αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο της και χωρίζεται σε κατηγορίες όπως Digital Archaeology (Ψηφιακή Αρχαιολογία), Creative Spaces (Δημιουργικοί Χώροι), Sound and Vision ( Ήχος και Εικόνα), State of Play (Κατάσταση Παιχνιδιού), Our Digital Futures (Τα Ψηφιακά μας Μέλλοντα) κλπ.
Η ενότητα Digital Archaeology εξυμνεί τις στιγμές που αποτέλεσαν ορόσημα για την ψηφιακή δημιουργικότητα στους χώρους των εικαστικών τεχνών, του design, του κινηματογράφου, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών και φωτίζει τον καταιγιστικό ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής. Η ενότητα αυτή είναι χωρισμένη χρονολογικά και καταγράφει ανά δεκαετία το διάστημα από το 1970 έως το 2010.
Η ενότητα Creative Spaces δείχνει με ποιον τρόπο οι συμβατικές έννοιες του χρόνου, του χώρου και της αφήγησης μπορούν να αναπλαστούν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Πώς δουλεύουν σήμερα οι animators; Η ενότητα ξεκινά ρίχνοντας μια ματιά στον κόσμο των οπτικών εφέ του χολλυγουντιανού κινηματογράφου. Από την παραγωγή εικόνων από υπολογιστή και την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της κίνησης με γραφικά έως τις παραμετροποιημένες κατασκευές, όπως το lightbox, η σημερινή βιομηχανία των οπτικών εφέ χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές καινοτομίες και μια δημιουργική προσέγγιση στην κινηματογραφία.
Η ενότητα Our Digital Futures παρουσιάζει μια επιλογή με ορισμένους από τους πιο πειραματικούς και εστιασμένους στο μέλλον καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και designers. Με ιδιαίτερη έμφαση στο σώμα και στο περιβάλλον μας, τα πρότζεκτ καλύπτουν τους χώρους των cyborg και των τεχνολογιών που φοριούνται των drones και των «μεγάλων» δεδομένων. Η έκθεση θα παρουσιάζεται έως τις 10 Ιανουαρίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι Κυριακή-Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη- Πέμπτη 12:00 – 21:00 και Παρασκευή – Σάββατο 12:00 – 22:00.Για μια ολοκληρωμένη περιήγηση στην έκθεση, θα χρειαστείτε 1,5 – 2,5 ώρες.