Οι αλυκές της Αυλώνας, που βρίσκονται κατά μήκος των νότιων ακτών της Αλβανίας, προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα που ξεχωρίζει από άλλα φυσικά τοπία. Φημίζονται για την παστέλ χρωματική παλέτα τους που μεταμορφώνεται με τον ρυθμό των εποχών, δημιουργώντας μία μαγευτική οπτική πανδαισία.

Πρόσφατα, τα βλέμματα στράφηκαν ακόμα περισσότερο στη συγκεκριμένη περιοχή όταν ο Έλληνας Red Bull πιλότος παραμοτέρ Δημήτρης Κολλιάκος πραγματοποίησε μία εκπληκτική πτήση πάνω από την περιοχή, χαρίζοντάς μας πραγματικά μαγευτικές εικόνες.

παραπεντε

Στις 7 Αυγούστου 2024, ο Δημήτρης Κολλιάκος πέταξε από την Ελλάδα στην Αλβανία για να παρακολουθήσει τις αλυκές της Αυλώνας στο απόγειο του φαινομένου της αλλαγής των χρωμάτων τους. Η πτήση του παρείχε ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Ένα πολύ ψηλό σημείο για να μπορέσει να δει από ψηλά τις ροζ, πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις των αλυκών. Το εναέριο ταξίδι του επέτρεψε επίσης να εκτελέσει διάφορα κόλπα πάνω από αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «Αυτό το μέρος είναι εξωπραγματικό, είναι μία τόσο ονειρική τοποθεσία».

Παρά την ομορφιά του περιβάλλοντος, η περιπέτεια του Κολλιάκου παρουσίασε προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, έκανε ελιγμούς με το παραμοτέρ ώστε να έρθει σε σύντομη επαφή με το αλμυρό νερό χρησιμοποιώντας τόσο τα πόδια, όσο και τα «φτερά» του. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να προσγειωθεί και να πλύνει σχολαστικά τον εξοπλισμό του για να αποτρέψει ζημιές και να διατηρήσει τη βέλτιστη απόδοση. Ο συγχρονισμός ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς ο Κολλιάκος και η ομάδα του έπρεπε να τραβήξουν τις τέλειες λήψεις ακριβώς τη στιγμή που τα φτερά του παραμοτέρ άγγιζαν για πρώτη φορά το νερό, πριν φτάσουν στη στεριά για να καθαρίσουν το αλάτι από τον εξοπλισμό του.

παραπεντε

Ήταν μία από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες να βλέπω πώς άλλαζαν τα χρώματα όταν πετούσα από πάνω τους. Το να βλέπω αυτές τις μεταμορφώσεις των χρωμάτων ήταν απίστευτο”.

Οι αλυκές της Αυλώνας μεταμορφώνονται μαγικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο μικροφύκη Dunaliella salina, το οποίο παράγει χρωστικές ουσίες όπως το β-καροτένιο, δίνοντας στο νερό τη χαρακτηριστική κοκκινωπή-ροζ απόχρωση. Άλλοι μικροοργανισμοί συμβάλλουν με τις χρωστικές τους που απορροφούν το ηλιακό φως. Καθώς το νερό εξατμίζεται και η αλατότητα αυξάνεται, αυτοί οι μικροοργανισμοί ευδοκιμούν, δίνοντας στις αλυκές αυτές τις λαμπρές αποχρώσεις του κοραλί και του ροζ.

Πέρα από την ιστορική τους σημασία αφού αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας από την αρχαιότητα, οι αλυκές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτιστικού ιστού της περιοχής. Η παραδοσιακή τέχνη της bërdhitja, ή αλλιώς της συγκομιδής αλατιού, περιλαμβάνει το στύψιμο των κρυστάλλων αλατιού με το χέρι – μια μέθοδος που περνάει από γενιά σε γενιά για την παραγωγή υψηλής ποιότητας θαλασσινού αλατιού.

παραπεντε

Οι αλυκές της Αυλώνας αποτελούν μία χαρακτηριστική αντανάκλαση της ιστορίας, της οικολογίας και του πολιτισμού της περιοχής. Με τις εποχιακές χρωματικές αλλαγές, την ακμάζουσα βιοποικιλότητα και τις βαθιές πολιτιστικές ρίζες τους, προσφέρουν μία ματιά σε έναν τρόπο ζωής που διατηρείται εδώ και αιώνες.

Ανακαλύψτε περισσότερη δράση με παραμοτέρ και μοναδικό υλικό ΕΔΩ.