Όσο η θερμοκρασία πέφτει, τόσο η επιθυμία για ένα πιάτο ζεστής, παραδοσιακής ή και όχι, σούπας εντείνεται.

Κι αν δεν γνωρίζετε πώς να μαγειρέψετε τις αυθεντικές σούπες της ελληνικής κουζίνας ή απλώς θέλετε να τις απολαύσετε έτοιμες, παρακάτω θα βρείτε κάποιες γευστικές διευθύνσεις για να τις απολαύσετε στα καλύτερα τους!

Η Ήπειρος

μαγειρείο η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του ιστορικού μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου -τι άλλο;- οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Μαρτίνης

Μαρτίνης

Με μια ιστορία που μετρά περίπου 50 χρόνια το μαγειρείο του Μαρτίνη επί της Πατησίων (νο 289), συμβαδίζει σχεδόν με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Μια υπέροχη αυλή πίσω από τον πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της Αθήνας, σε κάνει να ξεχάσεις αμέσως ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στο πλούσιο μενού του βρίσκει κανείς πληθώρα προτάσεων μαγειρευτών φαγητών, βασισμένων σε πατροπαράδοτες συνταγές αλλά και ζεστές σούπες, όπως κοτόσουπα ή σούπα με μοσχάρι.

Feyrouz

Μόλις κάνει την εμφάνισή του το φθινόπωρο, παίρνει την θέση που της αξίζει στο Feyrouz και η μαχλούτα. Το γευστικό street food στέκι κοντά στο Μοναστηράκι (Καρόρη 23 & Αιόλου) που φημίζεται για τα αυθεντικά λαχματζούν με λεπτή πιτούλα, μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά, αυτήν την εποχή σερβίρει αρωματική και ζεστή παραδοσιακή λεβαντίνικη σούπα, άκρως θρεπτική και με ευφάνταστες προσμίξεις. Κυρίως αποτελείται από κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου που παρασκευάζεται στην κουζίνα του και φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκύμινο.

Φιλίππου

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγειρεία στο κέντρο, ο Φιλίππου στεγάζεται σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι (Ξενοκράτους 19) και αποτελεί θρύλο για την γαστρονομική σκηνή της πόλης. Λειτουργεί από το 1923 και σερβίρει πιάτα που τιμούν την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Οι σπιτικές γεύσεις κατσαρόλας, όπως η σούπα ρεβίθια, και οι σούπες κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Tuk Tuk

Για μια πιο εξωτική, αλλά ταυτόχρονα γευστική και πεντανόστιμη σούπα, το Tuk Tuk στο Κουκάκι μυεί στης αυθεντικές και παραδοσιακές ταϊλανδέζικες γεύσεις. Στο street food στέκι με τις λιγοστές θέσεις θα δοκιμάσετε ταϊλανδέζικη κοτόσουπα με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, τρυφερό καλαμπόκι, μανιτάρια, γκάλανγκαλ, φύλλα καφίρ, λεμονόχορτο και κόλιανδρο. Φυσικά, εδώ θα βρείτε σπρινγκ ρολς, ντάμπλινγκς και γουόν τον.