Πολλές είναι οι τροποποιήσεις και βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε στο αυτοκίνητό σας, με μία από τις πλέον διαδεδομένες να είναι η προσθήκη αεροτομής.

Απαντώντας συνοπτικά στο τι είναι η αεροτομή αυτοκινήτου, να πούμε ότι πρόκειται για ένα εξάρτημα (σαν πτερύγιο) που μπορεί να μπει σε διάφορα σημεία του οχήματος, ανακατευθύνοντας τις ροές αέρα που το χτυπούν.

Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να ξέρετε ήδη πώς μοιάζει μια αεροτομή, ίσως από τις αναρίθμητες σχετικές ταινίες με κόντρες «πειραγμένων» αμαξιών, στα οποία το συγκεκριμένο εξάρτημα έχει αναμφίβολα την τιμητική του.

Αυτό, όμως, που μπορεί να αγνοείτε είναι το σε τι ακριβώς ωφελεί μια αεροτομή.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε γιατί αξίζει να προσθέσετε μια αεροτομή στο αυτοκίνητό σας.

  1. Βελτιώνει την εμφάνιση

Ξεκινάμε από τον πιο γνωστό αλλά ταυτόχρονα και λιγότερο σημαντικό λόγο τοποθέτησης αεροτομής.

Ένα τέτοιο εξάρτημα μπορεί να διακοσμήσει και να βελτιώσει αισθητά το αυτοκίνητό σας, κάνοντάς το να μοιάζει πιο αγωνιστικό. Η ποικιλία σε υλικά κατασκευής, σχέδια και σημεία τοποθέτησης (οροφή, καπό κ.λπ.) θα σας δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε αισθητικά το όχημά σας.

Και έτσι, ειδικά αν είστε λάτρης του ωραίου, θα το κάνετε να φέρνει πολύ σε εκείνα τα εντυπωσιακά και ταχύτατα αμάξια που έχει… επινοήσει το Hollywood και ο κινηματογράφος και χαζεύετε εσείς στην τηλεόραση τα βράδια.

  1. Αυξάνει την πρόσφυση και βοηθά στο φρενάρισμα

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, η βασική λειτουργία της αεροτομής είναι διαφορετική και παράλληλα πάρα πολύ σημαντική.

Δεν έχει τόσο να κάνει με την αισθητική βελτίωση όσο με την αυξημένη πρόσφυση και τα καλύτερα κρατήματα που προσφέρει. Η αεροτομή κάνει τον αέρα να πιέζει το αυτοκίνητο προς τα κάτω, κάτι που το κάνει να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή τριβή μεταξύ ελαστικών και οδοστρώματος.

Η αυξημένη επαφή του αμαξιού με το έδαφος βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την ισορροπία αλλά και το φρενάρισμα, δίνοντάς σας καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την οδήγηση.

  1. Μειώνει την κατανάλωση καυσίμου

Ειδικά στις υψηλές ταχύτητες, οι ριπές του αέρα χτυπούν «ανελέητα» το αμάξι, με αποτέλεσμα να επιβραδύνουν την κίνησή του. Αυτό σημαίνει πως για να διατηρήσετε την επιθυμητή ταχύτητα, χρειάζεται να πατάτε πιο δυνατά το γκάζι.

Αυτό, όμως, έχει μια ανεπιθύμητη συνέπεια. Όσο περισσότερο πατάτε το πεντάλ του γκαζιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καυσίμου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όμως, μπορεί να λυθεί με την προσθήκη μιας αεροτομής, η οποία ανακατευθύνει τις ροές του αέρα και μειώνει την αντίσταση που προκαλεί αυτός στο αυτοκίνητο.

Έτσι, με την επίτευξη μειωμένης αντίστασης γλιτώνετε το συνεχές πάτημα του γκαζιού για τη διατήρηση της ταχύτητας, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες καυσίμου, κάτι που ανακουφίζει σημαντικά την τσέπη σας.

Βέβαια, η μειωμένη κατανάλωση δεν έχει μόνο ατομικά (οικονομικά) οφέλη, αλλά και συλλογικά. Και αυτό διότι οι μικρότερες εκπομπές επιβλαβών αερίων ανακουφίζουν σημαντικά και το περιβάλλον συνολικά. 

Έτσι, μια αεροτομή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ένας άξιος σύμμαχος στη μάχη κατά της περιβαλλοντικής κρίσης που μαστίζει σοβαρά εδώ και χρόνια τον πλανήτη μας.