Η 2η σεζόν της πρωτότυπης σειράς μίνι ντοκιμαντέρ, FCA What’s Behind, ξεκινά με την «καρδιά» των αυτοκινήτων, τους κινητήρες. Μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο και μας δείχνει πως τα τμήματα έρευνας και εξέλιξης της Fiat Chrysler Automobiles, λειτουργούν εστιάζοντας στην αναζήτηση των καλύτερων λύσεων που απαιτούν τα διάφορα είδη αυτοκινήτων.
Παραφράζοντας τον Αριστοτέλη, ο κινητήρας είναι το «ὃ οὐ κινούμενον κινεῖ» του αυτοκινήτου, δηλαδή, το στοιχείο που αποτέλεσε εξ’ αρχής τον πυρήνα του αυτοκινήτου. Στις αρχές μοναδικός στόχος ήταν η αύξηση της ισχύος. Αυτή η αναζήτηση οδήγησε στη δημιουργία θρυλικών κινητήρων, αλλά και λύσεων που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Χωρίς αμφιβολία, αν και βρίσκεται κρυμμένος κάτω από το καπό, ο κινητήρας τραβά την προσοχή και την περιέργεια των παρατηρητών πολύ περισσότερο από άλλα πιο εμφανή στοιχεία του αυτοκινήτου.
Από το Mephistopheles στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση
Κατά το πέρασμα των χρόνων, η αναζήτηση της απόδοσης συνδυάστηκε και με άλλες απαιτήσεις. Το νέο επεισόδιο της σειράς μας δίνει μια εικόνα της εξέλιξης των κινητήρων που επηρέασαν την ιστορία της FCA, αλλά και του αυτοκινήτου γενικότερα.
Από το Fiat Mephistopheles και τον 6κυλινδρο κινητήρα του που του εξασφάλιζε τελική ταχύτητα άνω των 230χλμ./ώρα, έναν περίπου αιώνα πριν, στον εξαιρετικά επιτυχημένο κινητήρα Fire που κατασκευάστηκε σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια μονάδες και από το σύστημα τροφοδοσίας common rail στη νέα οικογένεια Fire Fly, η FCA έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση. Να δημιουργήσει τα φιλικά προς το περιβάλλον κινητήρια σύνολα του μέλλοντος, με επιδόσεις και αποδοτικότητα που θα ξεπερνούν τις προσδοκίες του κοινού. Σήμερα η γκάμα μοντέλων των εταιρειών της εταιρίας διαθέτει Mild Hybrid εκδόσεις στα αυτοκίνητα πόλης, όπου το βάρος και το κόστος παίζουν πρωταρχικό ρόλο, Plug-in Hybrid εκδόσεις που προσφέρουν αμιγώς ηλεκτρική κίνηση χωρίς καμία παραχώρηση στον τομέα των επιδόσεων (ακόμα και στις εκτός δρόμου διαδρομές) και αμιγώς ηλεκτρικά σύνολα για ένα καλύτερο μέλλον και επίπεδο ζωής στα αστικά κέντρα.
Νίκος Τσάδαρης