Το εντυπωσιακό μοντέλο που μόλις παρουσίασε η Jaguar ονομάζεται C-X75 και όπως μπορείτε να καταλάβετε, το νούμερο 75 χρησιμοποιείται ως φόρος τιμής για τα αντίστοιχα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο όμως συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλη την τεχνογνωσία της Βρετανικής φίρμας τόσο σχετικά με τον τρόπο κίνησης του όσο και σε τομείς όπως η αεροδυναμική του.

Έτσι ξεκινώντας με την αεροδυναμική πρέπει να αναφέρουμε ότι το νούμερο της είναι 0,32 Cd, αλλά το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι ότι το μοντέλο χρησιμοποιεί «ενεργά» αεροδυναμικά βοηθήματα. Αυτά μπορεί να μην είναι ορατά, όμως διοχετεύουν τον αέρα όπου και όποτε αυτός χρειάζεται σε διάφορα μέρη του αμαξώματος ώστε τα οδικά χαρακτηριστικά να είναι κορυφαία (όπως κάτω από το εμπρός μέρος, προς το σύστημα πέδησης αλλά και προς τις τουρμπίνες).

Για την κίνηση του το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια όμως διαθέτει και λειτουργία RE-EV (Range Extended Electric Vehicle). Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν χρησιμοποιούνται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (φόρτιση σε έξι ώρες με αυτονομία 110 χιλιόμετρα), όμως στο κέντρο του αυτοκινήτου υπάρχουν δύο υψηλής τεχνολογίας τουρμπίνες (που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληθώρα καυσίμων), με στόχο να φορτίζουν τις μπαταρίες ενώ το όχημα κινείται. Η κάθε τουρμπίνα ζυγίζει περί τα 35 κιλά, και αποδίδει 188 ίππους, ενώ η συνολική αυτονομία που μπορούν να χαρίσουν στο αυτοκίνητο αγγίζει τα 900 χιλιόμετρα, με ρύπους CO2 που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 28 γρ./χιλιόμετρο!

Τέλος, σε κάθε τροχό η C-X75 διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 196 ίππους, με τη συνολική ισχύ να αγγίζει τους 780 ίππους και τη ροπή να υπολογίζεται στα 1.600 Nm. Ως αποτέλεσμα οι επιδόσεις του αυτοκινήτου είναι εξωπραγματικές με τα 0-100 χ.α.ω. να έρχονται σε μόλις 3,4 δλ. και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 330 χ.α.ω!

Πηγή: autotriti.gr