Η ομάδας της Honda πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη συμμετοχή σε αγώνα αντοχής με το νέο Honda CRF450 Rally (HRC).

Το CRF Rally τρέχει στο Rally Morocco ως «προπόνηση» και τελική εξελικτική διαδικασία για το ίδιο αλλά και την ομάδα, εν όψει της μεγάλης δοκιμασίας του Ιανουαρίου 2013, όταν θα συμμετάσχει στο πολύ σκληρό Rally Dakar.

Η μοτοσυκλέτα βασίζεται στο εντούρο CRF450X παραγωγής, αλλά βέβαια έχει προικιστεί με το απαραίτητο ρεζερβουάρ «μεγάλης εμβέλειας», κορυφαίες αναρτήσεις και τον συνήθη -υπερπλήρη- εξοπλισμό από ηλεκτρονικά όργανα, καλυμμένα πίσω από το μεγάλο φέρινγκ.

Το Rally Morocco διεξάγεται από 14-20 Οκτωβρίου στην αφρικανική χώρα και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι περιλαμβάνει κάθε είδους έδαφος, από βραχώδεις ορεινές διαδρομές μέχρι τους αμμόλοφους στη δυτική Σαχάρα.

Οι ειδικές διαδρομές έχουν συνολικό μήκος 1.544 χιλιόμετρα ενώ θα καλύψουν συνολικά 2.700 χιλιόμετρα μαζί με τις «απλές» διαδρομές. Είναι η τελευταία μεγάλη δοκιμή για πολλές από τις ομάδες που θα τρέξουν στο φετινό Ντακάρ.

«Είμαι πολύ περήφανος που επιλέχθηκα να είμαι μέρος της νέας επίσημης ομάδας της Honda. Η μοτοσυκλέτα είναι προετοιμασμένη εξ ολοκλήρου από μηχανικούς του HRC στην Ιαπωνία και αυτή είναι η πρώτη και τελευταία δοκιμή πριν το Dakar».

«Θα προσπαθήσω φυσικά να επαναλάβω την περσινή μου νίκη, όμως ο στόχος είναι κυρίως να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα και να εντοπίσω τα σημεία που θα χρειαστεί να προετοιμάσω καλύτερα για τον μεγάλο αγώνα στο τέλος της χρονιάς». Αυτά ήταν τα λόγια του Helder Rodrigues πριν τον αγώνα στο Μαρόκο.

Ο Rodrigues που είναι ο βασικός οδηγός της πενταμελούς ομάδας, προηγείται στον αγώνα ενώ πρόλαβε και χάρισε στη μοτοσυκλέτα την πρώτη της νίκη σε ειδική διαδρομή όταν κέρδισε την πρώτη ημέρα.

Στη συνέχεια το πολύπειρο αχτύπητο δίδυμο της ΚΤΜ, οι Coma και Despres, πήραν τα ηνία και την πρωτοπορία στον αγώνα.

Όμως την τρίτη ημέρα ο Coma είχε μια πτώση, έβγαλε τον ώμο του και εγκατέλειψε, ενώ ο Despres καθυστέρησε για να του προσφέρει βοήθεια. Έτσι ο Rodrigues και η CRF 450 βρέθηκαν και πάλι στην κορυφή της γενικής κατάταξης, 11 λεπτά μπροστά από τον Despres.

Οι υπόλοιποι οδηγοί της ομάδας (Zanol-8oς, Sunderland-10ος, Pizzolito -13ος, Campbell -21ος) συνεχίζουν, δίνοντας μια αισιόδοξη εικόνα για την πορεία της ομάδας στον υπερμαραθώνιο του Dakar. Η φετινή συμμετοχή στο Dakar θα είναι η πρώτη του HRC μετά από 24 χρόνια.

Δείτε στο βίντεο τα εκπληκτικά πλάνα από την τρίτη ημέρα του αγώνα, όπου φυσικά συμμετέχουν μοτοσυκλέτες, quad (γουρούνες), αυτοκίνητα και φορτηγά.