Τι τρέχει με τον Ben Spies; Από λόγους τακτ και μόνον δεν κάνει πρωτοσέλιδα στον ειδικό Τύπο η φετινή πορεία του Αμερικανού. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τρέχει –και μάλλον μέσα στο κεφάλι του…

Κανείς δεν το περίμενε, αλλά ήδη στον αγώνα τού Κατάρ φάνηκε ότι ξεκινούσε μια δύσκολη χρονιά για τον Νο2 της Yamaha. Στους 4 αγώνες που ακολούθησαν τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, αλλά οι άνθρωποι γύρω από τον Ben αισιοδοξούν ότι στην Καταλωνία θα έρθει η ανάκαμψη…

Ο Spies που ήδη το 2011 πήρε την πρώτη του νίκη στα MotoGP, φέτος το καλύτερο που έχει καταφέρει είναι μια 8η θέση στην Πορτογαλία. Στο Κατάρ και την Jerez ήταν 11ος, στην Γαλλία 16ος….

Απορούμε που δεν έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha. O διευθυντής της αγωνιστικής ομάδας του Spies, ο Ιταλός Massimo Meregalli, δήλωσε πριν λίγες μέρες σε ιταλικό κανάλι:

«Αυτό το πρώτο μέρος της σεζόν ήταν δυσκολότερο από ό,τι περιμέναμε. Το κακό ξεκίνησε στο warm-up του Κατάρ. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα που νομίσαμε ότι οφείλονταν σε ένα φθαρμένο λάστιχο. Τότε άρχισε να μην εμπιστεύεται το μπροστινό του, πράγμα που επαναλήφθηκε στην Jerez».

«Στο Estoril όμως όπου κάτσαμε και συγκρίναμε το σετάρισμά μας με του Jorge, είδαμε ότι ήμασταν καλύτεροι από ό,τι εκείνος. Έπειτα στον αγώνα ο Ben είχε ένα σερί λαθών, τα οποία πλήρωσε ακριβά. Το Le Mans ήταν καθαρά περίπτωση κακοτυχίας, γιατί τα λάστιχά του σπίναραν τρελά στην εκκίνηση, και μετά μπήκε νερό στο κράνος του και δεν έβλεπε και αναγκάστηκε να επιστρέψει στα πιτ για να το καθαρίσει. Σίγουρα πάντως χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς δεν μπορούσαμε να έχουμε.»

Όσο για το πώς βλέπει ο ίδιος ο Spies τα πράγματα, ο Meregalli είπε: «Ξέρει ότι δεν τα πάει καλά, αλλά ο Ben είναι άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ. Μπορεί να γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα, όμως αυτό είναι μικρή παρηγοριά. Σίγουρα δεν είναι ωραίο να βλέπει τους υπόλοιπους της Yamaha να πηγαίνουν τόσο καλά, ενώ ο ίδιος όχι. Μιλήσαμε μαζί του και τού μεταφέραμε την απόλυτη υποστήριξή μας.»

Ο Meregalli θέλει να πιστεύει ότι αυτό το σαββατοκύριακο θα αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για τη σεζόν του Spies. «Δεν μού αρέσουν οι δικαιολογίες, αλλά πρέπει να τονίσω ότι και το Estoril και το Le Mans είναι δύο πίστες που πραγματικά αντιπαθεί ο Ben, ενώ στο Κατάρ τα πράγματα είχαν στραβώσει ήδη πριν τον αγώνα. Πέρσι στην Καταλούνια έκανε το πρώτο του βάθρο με την εργοστασιακή ομάδα. Πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να ανατρέψει την ως τώρα πορεία μας».

Μα και ο Jorge Lorenzo, συναθλητής του Spies στην Yamaha Factory Racing, πιστεύει πως «η κατάσταση είναι κάπως λυπηρή, γιατί ο Ben μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι ως τώρα και τα αποτελέσματα, με δεδομένο το πραγματικό του ταλέντο, δεν είναι αντιπροσωπευτικά. Ελπίζω να συνέλθει σύντομα, γιατί χρειάζομαι έναν συνεργάτη να πολεμήσει μαζί μου τα Honda και νομίζω ότι ο Ben μπορεί να βοηθήσει και με το πρωτάθλημα».

Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει καλά τον Ben Spies είναι ο Hervé Poncharal, ιδιοκτήτης και team manager της Monster Yamaha Tech 3, της ομάδας με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στα MotoGP o Τεξανός.

Είπε ο Poncharal:«Όλοι γνωρίζουμε ότι το επίπεδο του Ben Spies είναι εξαιρετικό και ότι είναι ένας από τους ελάχιστους αναβάτες που μπορεί στα επόμενα λίγα χρόνια να διεκδικήσει τον τίτλο. Η M1 του 2012 έχει καλύτερη απόδοση πράγμα που βλέπουμε με τους Jorge, Cal και Dovi. Είναι φανερό λοιπόν ότι κάτι συμβαίνει και νομίζω ότι συμβαίνει περισσότερο στο κεφάλι του παρά οπουδήποτε αλλού.»

«Είναι έλλειψη εμπιστοσύνης; Δεν το ξέρω, πάντως δεν έχει βρει τον εαυτό του ακόμα. Δεν θέλει πολύ, όμως μερικές φορές είναι πιο εύκολο να εμπλακείς σε έναν φαύλο κύκλο λαθών και δυσπιστίας, καθώς το ένα τρέφει το άλλο. Ελπίζω να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα και να ξαναβρεί τον καλό εαυτό του. Είναι θλιβερό να βλέπεις κάποιον σαν τον Ben σε τέτοια κατάσταση, ειδικά με δεδομένο το δυναμικό του».

«Ανήκω σε κείνους τους τυχερούς ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να αποτελέσουν κομμάτι της καριέρας του Ben για μια ολόκληρη σεζόν και ειλικρινά σάς λέω, μάς κατέπληξε. Απολαύσαμε τη συνεργασία μας και ελπίζουμε όλοι ότι θα επανακάμψει το ταχύτερο δυνατό στο υψηλό του επίπεδο. Ο Ben και η M1 έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν το βάθρο και ελπίζω ότι εδώ στην Καταλωνία θα τα ξαναβρούν μεταξύ τους».