Η Mercedes στα τέλη του 2022 παρουσίασε την Vision AVTR με αφορμή την ταινία Avatar του Τζέιμς Κάμερον που κυκλοφόρησε τότε, καθώς το όχημα είναι εμπνευσμένο από τον φανταστικό κόσμο του σκηνοθέτη.

Δικαίως θεωρείται μέχρι και σήμερα το αμάξι του μέλλοντος, ενώ μένοντας πιστό στο concept του Avatar δεν διαθέτει τιμόνι, οθόνες αφής ή κουμπιά. Αντιθέτως, υπάρχει ένα «χειριστήριο» πολλαπλών λειτουργιών στο κέντρο της καμπίνας, που ελέγχει όλες τις κινήσεις και ενεργοποιείται όταν ο οδηγός τοποθετήσει πάνω το χέρι του.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Mercedes το «χειριστήριο» προβάλλει μια επιλογή μενού στην παλάμη του οδηγού, επιτρέποντάς του να επιλέξει διαισθητικά μεταξύ διαφορετικών λειτουργιών.

Με επαναστατικό σχεδιασμό, είναι απαλλαγμένο από ορυκτούς πόρους, καθώς σχεδιάστηκε με τεχνολογία οργανικών κυψελών με βάση το γραφένιο, ενώ δεν διαθέτει τοξικά ή σπάνια στοιχεία.

Επίσης, διαθέτει στο πίσω μέρος 33 βιονικά πτερύγια που μετακινούνται ανά πάσα στιγμή, είτε για να βελτιώσουν την αεροδυναμική του οχήματος, είτε για να μεταφέρουν στα υπόλοιπα οχήματα πληροφορίες για τις κινήσεις που επιλέγει ο οδηγός.

Μάλιστα, λειτουργεί με μπαταρία που φορτίζει σε μόλις 15 λεπτά και αξιοποιεί κομποστοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, αναδεικνύοντας τη σημασία μιας μελλοντικής κυκλικής οικονομίας.

Το trailer από την επίσημη παρουσίασή του: