Το Mini Aceman είναι μια σύγχρονη πρόταση στην κατηγορία των premium μικρών αυτοκινήτων, με το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, τις αναλογίες ενός crossover οχήματος και τα καινοτόμα ψηφιακά χαρακτηριστικά του.

Το Aceman SE αποδίδει ροπή 330 Nm και ισχύ 218 ίππων, που του δίνουν τη δυνατότητα να επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ, μέσα σε 7,1 δευτερόλεπτα, ενώ με αυτονομία 405 χιλιομέτρων έχει δυνατότητες για ταξίδια εκτός των ορίων της πόλης.

Το άμεσο σύστημα διεύθυνσης επιβεβαιώνει την ευέλικτη και δυναμική οδηγική συμπεριφορά του, την ώρα που τα καινοτόμα συστήματα υποβοήθησης οδηγού βοηθούν στην οδήγηση και τη διατήρηση του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας. Επίσης, το Parking Assistant Professional εντοπίζει με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τις πιθανές θέσεις στάθμευσης και, εάν ο οδηγός το επιθυμεί, αναλαμβάνει αυτόματα ολόκληρη τη διαδικασία στάθμευσης για ακόμη μεγαλύτερη άνεση.

Μια μπαταρία υψηλής τάσης με ενεργειακό περιεχόμενο 54,2 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα και μπορεί να φορτιστεί με ισχύ έως και 95 kW σε σταθμούς ταχείας φόρτισης DC. Αυτό σημαίνει ότι μόλις 30 λεπτά αρκούν ώστε η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας να φτάσει από το 10% στο 80%.
Σε παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος η μέγιστη ισχύς φόρτισης που υποστηρίζεται είναι 11 kW.

Εξαιρετικά συμπαγές

Οι πολύ κοντοί πρόβολοι καθιστούν το Aceman ιδιαίτερα ευέλικτο στην αστική κυκλοφορία. Ο κλασικός διαχωρισμός τριών τμημάτων (αμάξωμα, γυάλινες επιφάνειες και οροφή) επαναπροσδιορίζεται, καθώς η ομαλή μετάβαση από τις μεταλλικές στις γυάλινες επιφάνειες του οχήματος και οι ενσωματωμένες χειρολαβές των θυρών που δεν προεξέχουν, βελτιστοποιούν τις
αεροδυναμικές ιδιότητες προς όφελος της αυτονομίας.

Το crossover μοντέλο διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις. Ο αποκλειστικός χρωματισμός Rebel Red αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την σχεδίαση στην έκδοση Favoured, ενώ η οροφή και τα καλύμματα των καθρεπτών σε μαύρο χρώμα δημιουργούν έντονη αντίθεση.

Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του Aceman σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι οι χαρακτηριστικοί θόλοι των τροχών με την επιμήκη και διευρυμένη σχεδίαση και την απότομη κατεύθυνση που έχουν προς τα κάτω. Εξοπλισμένο στάνταρ με ράγες οροφής και αναδιπλούμενο κοτσαδόρο, τροχούς με έντονη σχεδίαση με διάμετρο από 17 έως 19 ίντσες και προστατευτικές ποδιές μπροστά, πίσω και στο πλάι του οχήματος, το ηλεκτρικό μοντέλο δείχνει την «διάθεσή» του για περιπέτεια.

Η μινιμαλιστική σχεδίαση του cockpit παραπέμπει στο κλασικό Mini του Sir Alec Issigonis και η υψηλής ανάλυσης οθόνη OLED στο κέντρο, μαζί με την χαρακτηριστική μπάρα διακοπτών από κάτω προσφέρουν στον οδηγό και τον συνοδηγό άνετο χειρισμό με μεγάλη ελευθερία. Στην έκδοση Favoured, το ύφασμα σε χρώμα petrol με πορτοκαλί χρωματική διαβάθμιση επεκτείνεται στο εσωτερικό της πόρτας, ενώ τα σπορ καθίσματα από Vescin σε σκούρο petrol χρώμα και έντονες ραφές διατίθενται προαιρετικά.

Ο μεγάλος διαθέσιμος χώρος στην περιοχή των ώμων και ο αντίστοιχος για τα πόδια προσδίδουν στο φωτεινό cockpit αίσθηση ελευθερίας και ευρυχωρίας, που ενισχύει η πανοραμική γυάλινη οροφή. Το ευρύχωρο πίσω κάθισμα προσφέρει χώρο για τρεις επιβάτες και η πλάτη της πίσω σειράς καθισμάτων, μπορεί να αναδιπλωθεί σε αναλογία 60:40, επιτρέποντας την επέκταση του χώρου αποσκευών από 300 σε έως και 1.005 λίτρα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η οθόνη OLED διαθέτει μια γυάλινη επιφάνεια υψηλής ποιότητας και έχει διάμετρο 240 χλστ. Με αυτή όλες οι λειτουργίες οδήγησης μπορούν να ελέγχονται μέσω αφής ή φωνητικών εντολών. Στο επάνω μέρος της οθόνης, ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει εύκολα πληροφορίες που σχετίζονται
με την ταχύτητα κίνησης και τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας. Τα στοιχεία του μενού Navigation, Media, Telephone και Climate μπορούν πάντα να επιλέγονται απευθείας από το κάτω μέρος της οθόνης.

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης

Το Driving Assistant Plus φέρνει στο Aceman την λειτουργία steering & lane assistant για καθοδήγηση κατά τον εγκάρσιο άξονα. Η ανεμπόδιστη παροχή υποβοήθησης σε συνεργασία με τον οδηγό βοηθά ώστε το αυτοκίνητο να παραμείνει στη λωρίδα του. Για αυξημένη άνεση, το σύστημα συνδυάζει
ξεκούραστο και καλύτερο έλεγχο του οχήματος απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον οδηγό από τις μονότονες και λιγότερο απαιτητικές πτυχές της οδήγησης. Το Trailer Assistant, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, βοηθά στο παρκάρισμα με ρυμουλκούμενο παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την
απαιτούμενη γωνία του τιμονιού κατά την όπισθεν.

Δώδεκα αισθητήρες υπερήχων και τέσσερις κάμερες περιμετρικής θέαση βοηθούν το Aceman κατά τη διάρκεια της αυτόματης στάθμευσης. Η νέα λειτουργία απομακρυσμένης στάθμευσης του προαιρετικού Parking Assistant Professional καθιστά δυνατή τη στάθμευση του οχήματος μέσω smartphone. Με αυτή τη λειτουργία, το όχημα απομακρύνεται αυτόματα από τη θέση στάθμευσης και διευκολύνει την είσοδο στο αυτοκίνητο, εάν ο χώρος δίπλα στην πόρτα του οδηγού είναι πολύ περιορισμένος.

Για περισσότερη άνεση το smartphone εκτελεί χρέη κλειδιού και διευκολύνει την κοινή χρήση του αυτοκινήτου. Με την καινοτόμο επιλογή Digital Key Plus, τα μπροστινά και πίσω φώτα ξεκινούν μια προβολή καλωσορίσματος μόλις ο οδηγός βρεθεί σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων και οι πόρτες ξεκλειδώνουν αυτόματα. Αντικαθιστώντας το κλασικό κλειδί, το ψηφιακό κλειδί μπορεί να μεταβιβαστεί, με απλή διαδικασία, σε πολλούς χρήστες.