Ιταλικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την υπόθεση σε βάρος του επικεφαλής της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα και άλλων 11 προσώπων οι οποίοι κατηγορούνταν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημία της Covid-19. Στις 7 Ιουνίου άλλο δικαστήριο είχε απορρίψει τις ίδιες κατηγορίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του τότε υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Οι εισαγγελικές αρχές του Μπέργκαμο, της πόλης που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας την άνοιξη του 2020, είχαν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Κόντε, του Σπεράντσα και άλλων 17 προσώπων για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κακοδιαχείριση της πανδημίας.

Σήμερα, οι τρεις δικαστές στην Μπρέσια απέρριψαν τις κατηγορίες σε βάρος του Φοντάνα αλλά έστειλαν την υπόθεση πίσω στην εισαγγελία για πέντε πρόσωπα που κατηγορούνταν ότι αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές έκριναν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Φοντάνα και των υπολοίπων ήταν «αβάσιμες» επειδή οι αρχές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Λομβαρδίας, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια καινοφανή επιδημιολογική κατάσταση.

Οι δικηγόροι του Φοντάνα, Τζάκοπο Πένσα και Φεντερίκο Πάπα, χαιρέτισαν την απόφαση. «Ανέκαθεν ενεργούσε με βάση τον νόμο και τη συνείδησή του, δεν διευκόλυνε την πανδημία και δεν προκάλεσε τους θανάτους που του αποδόθηκαν», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την άλλη, η ένωση των συγγενών θυμάτων της Covid-19 δήλωσαν αιφνιδιασμένοι. «Κανείς δεν θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων… γιατί δεν ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται από την ιταλική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία» έγραψαν στην ανακοίνωσή τους.