Η δίκη δύο ρωσίδων καλλιτέχνιδων, που κινδυνεύουν να μείνουν στη φυλακή επτά χρόνια για ένα θεατρικό έργο, άρχισε σήμερα στη Μόσχα, νέο παράδειγμα της καταστολής που ασκείται στη Ρωσία, ιδιαίτερα στη σφαίρα του πολιτισμού. Η σκηνοθέτρια Εβγκένια Μπέρκοβιτς, 39 ετών, και η δραματουργός Σβετλάνα Πετρίιτσουκ, 44 ετών, είχαν συλληφθεί στις 5 Μαΐου 2023 για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας».

Οι δύο γυναίκες χαμογέλασαν κατά την είσοδό τους στην αίθουσα του δικαστηρίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου. Οι παρόντες αστυνομικοί απαγόρευσαν στο κοινό να χειροκροτήσει τις κατηγορούμενες σε ένδειξη υποστήριξης.

Η κατηγορία αφορά μια παράσταση, το 2020, του έργου «Φινίστ, ο σταυραετός», το οποίο αφηγείται την ιστορία Ρωσίδων οι οποίες στρατολογήθηκαν μέσω του Ίντερνετ από ισλαμιστές στη Συρία και έφυγαν για να τους συναντήσουν και να τους παντρευτούν.

Οι δύο γυναίκες δηλώνουν κατηγορηματικά την αθωότητά τους, υπογραμμίζοντας ότι το έργο είχε στόχο να καταγγείλει «την τρομοκρατία».

«Σ’ αυτό το θεατρικό έργο, δεν υπάρχει καμιά δικαιολόγηση της τρομοκρατίας», δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο η Σβετλάνα Πετρίιτσουκ, «ο στόχος ήταν να προσελκύσουμε την προσοχή και να φωτίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Ανέβασα την παράσταση αυτή με στόχο να προειδοποιήσω για την τρομοκρατία», δήλωσε από την πλευρά της η Εβγκένια Μπέρκοβιτς. Πριν από τη σύλληψή της, αυτή η καλλιτέχνιδα, αναγνωρισμένη στους κύκλους της αβάν-γκαρντ και πρώην μαθήτρια του εξόριστου σκηνοθέτη Κίριλ Σερεμπρένικοφ, είχε αντιταχθεί δημόσια στην επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Από την αρχή της επίθεσης εναντίον του Κιέβου, το Φεβρουάριο 2022, ασκείται εντατική καταστολή εναντίον κάθε κριτικής στο καθεστώς και εκκαθαρίσεις διεξάγονται στους πολιτιστικούς κύκλους, οι οποίοι καλούνται να υποταχθούν στον πατριωτικό και μιλιταριστικό λόγο του Κρεμλίνου.

Το εν λόγω θεατρικό έργο είχε χαιρετισθεί θερμά από τους κριτικούς και το κοινό, όταν είχε κυκλοφορήσει, και είχε τιμηθεί το 2022 με δύο «Χρυσές Μάσκες», το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο στη Ρωσία.

Σε προσωρινή κράτηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η Εβγκένια Μπέρκοβιτς ζητούσε μάταια σε επανειλημμένες ακροαματικές συνδριάσεις να τεθεί υπό κράτηση κατ’ οίκον, ώστε να μπορεί να φροντίζει τα δύο παιδιά της.

Στα μέσα Απριλίου, πριν καν γίνει η δίκη τους, οι δύο γυναίκες είχαν περιληφθεί στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» ο οποίος καταρτίζεται από τις ρωσικές αρχές.

Η Εβγκένια Μπέρκοβιτς έχει ήδη καταδικασθεί σε κράτηση 11 ημερών, αφού διαδήλωσε κατά της ρωσικής επίθεσης βγαίνοντας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ίδια ημέρα που άρχισε η επίθεση, μόνη στο δρόμο με ένα πλακάτ που έγραφε «όχι στον πόλεμο».

Έχει επίσης δημοσιεύσει ποιήματα εναντίον της επίθεσης αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ