Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι οι χώρες μέλη της, συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον τεσσάρων ατόμων και δύο οντοτήτων που συνδέονται με βίαιες ενέργειες Ισραηλινών εποίκων σε βάρος Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο οντότητες είναι η Lehava, μια ριζοσπαστική, ακροδεξιά, ρατσιστική εβραϊκή οργάνωση και η Hilltop Youth, που θεωρείται σκληροπυρηνική και εξτρεμιστική, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυρώσεις θα επιβληθούν στους δύο κορυφαίους εκπροσώπους της Hilltop Youth, τους Μέιρ Έτινγκερ και Ελισά Γερέντ.

Αυτά τα πρόσωπα και οι οντότητες «ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Παλαιστινίων» ανέφερε το Συμβούλιο.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967 και η περιοχή παραμένει έκτοτε υπό στρατιωτική κατοχή, ενώ οι εβραϊκοί οικισμοί επεκτείνονται διαρκώς. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Όχθη ως μέρος του μελλοντικού, ανεξάρτητου κράτους τους που θα περιλαμβάνει επίσης τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.