Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε χθες, Τετάρτη, νέες πιέσεις προερχόμενες από τους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματός του να ασκήσει την επιρροή του για να μην εξαπολύσει το Ισραήλ μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.

Πενήντα επτά από τους 212 Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέγραψαν επιστολή στην οποία καλούν την κυβέρνηση να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να εξαπολύσει επίθεση στην πόλη αυτή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Σας παροτρύνουμε να επικαλεστείτε την υπάρχουσα νομοθεσία και πολιτική για να αναστείλετε άμεσα ορισμένες επιθετικές στρατιωτικές ενισχύσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που απορρέει από νομοθετήματα που έχουν ήδη γίνει νόμος, προκειμένου να προληφθεί μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα», αναφέρουν στην επιστολή, η οποία φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό της επιστολής αυτής, στην σύνταξη της οποίας ηγήθηκαν οι βουλευτές, Πραμίλα Τζεϊαπάλ και Μαντλίν Ντιν.

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς επικρίνεται ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών Δημοκρατικών, έχει τροφοδοτήσει κύμα «αδέσμευτων» ψήφων διαμαρτυρίας στις προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και έχει επίσης οδηγήσει σε κύμα φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αυτό εγείρει ανησυχίες για τους Δημοκρατικούς, καθώς ο Μπάιντεν βρίσκεται εν μέσω άλλης μιας στήθος με στήθος προεκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία με τον προκάτοχό του, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε χθες ότι ακόμη δεν έχει δει σχέδιο για την επίθεση που υπόσχεται το Ισραήλ να κάνει στη Ράφα, το οποίο θα προστατεύει τους αμάχους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια επίθεση.

Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου συναντήθηκαν για 2,5 ώρες χθες στην Ιερουσαλήμ. Ύστερα από τη συνάντησή τους, το Ισραήλ επανέλαβε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει παρά τη θέση των ΗΠΑ και την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι θα οδηγήσει σε «τραγωδία».

Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός διπλωματικός υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ. Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ έγινε περίπου έναν μήνα μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Μπάιντεν ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να αλλάξει, αν το Ισραήλ δεν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της βλάβης πολιτών, των ανθρωπιστικών δεινών και για την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.