Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε στον Άντονι Μπλίνκεν ότι εάν η Χαμάς επιμείνει στον τερματισμό του πολέμου, η συμφωνία δεν θα γίνει αποδεκτή και το Ισραήλ θα αναγκαστεί να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

Οι δύο τους συναντήθηκαν σήμερα στη Ράφα και, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη Ράφα είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης.

Το αμερικανικό υπουργείο ανέφερε, επίσης, ότι ο Μπλίνκεν στάθηκε στη βελτίωση που έχει παρουσιάσει η εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη συνομιλία που είχε ο Νετανιάχου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις αρχές του μήνα, αλλά προέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει περισσότερα στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου διεμήνυσε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πως δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ξεκαθάρισε στον Μπλίνκεν ότι, αν η Χαμάς συνεχίσει να απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου, ο στρατός θα εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα και θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας.

Η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις έχει θέσει ως όρο τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. 

Το πείσμα του Νετανιάχου έρχεται σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο, όπου επιθυμούν άμεσα μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα φέρει παύση σε αυτόν τον πόλεμο, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Η έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Χθές, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι θα ισοδυναμούσε με «ανεπίτρεπτη κλιμάκωση»

«Μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη κλιμάκωση, θα προκαλούσε τον θάνατο χιλιάδων άλλων αμάχων και θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες να τραπούν σε φυγή», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, απευθύνοντας έκκληση στις ισραηλινές αρχές να μην υλοποιήσουν το σχέδιό τους.