Το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν ήταν ένα «δώρο» γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια, σχολιάζει σε σημερινή ανάλυσή του ο συντάκτης του BBC, James Landale.

Ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα, αλλά την ίδια στιγμή η χώρα περιμένει να δει αν, πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει. Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν πολυσύχναστοι αλλά ήρεμοι, πριν από την έναρξη του Σαμπάτ, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.

«Εάν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο -όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων-, τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι», επισημαίνει ο ίδιος.

Οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές τονίζουν ότι το μήνυμα που έστειλε η χώρα ήταν ότι μπορεί να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να υποβαθμίσει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».

Αλλά κάποιοι εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ εμφανίστηκαν λιγότερο εντυπωσιασμένοι, όπως σχολιάζει το BBC.