Ο Έλον Μασκ ταξίδεψε αιφνιδιαστικά στην Κίνα και συναντήθηκε με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες για να συνάψει συμφωνίες που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγει η Tesla.

Η επίσκεψη ξεκίνησε την Κυριακή και ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος συναντήθηκε με τον κινέζο πρωθυπουργό, Li Qiang, και στη συνέχεια είδε εκπροσώπους του τεχνολογικού γίγαντα Baidu, εξασφαλίζοντας συμφωνίες για την τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης, γνωστή ως αυτόματος πιλότος.

Δημοσίευμα των Financial Times γράφει πως στόχος του Μασκ ήταν να αγοράσει κινεζική τεχνολογία και πως έστρωσε τον δρόμο για την εφαρμογή της στην αγορά της Κίνας, που είναι μεγαλύτερη από την αμερικανική.

Ο Έλον Μασκ μαζί με τον κινέζο πρωθυπουργό, Li Qiang

Ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Tom Narayan, τόνισε ότι ο αυτόματος πιλότος στα οχήματα είναι το νέο οικονομικό στοίχημα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις του αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της μετοχής της Tesla. Παράλληλα, διατίθεται ξεχωριστά και όχι μαζί με την αγορά του αυτοκινήτου, με τη χρέωση στις ΗΠΑ να είναι 99 δολάρια.

«Το να επιτραπεί να προσφέρει την ίδια υπηρεσία στην Κίνα, όπου η εταιρεία έχει περίπου 1,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους, θα μειώσει τις συνδρομές και θα αυξήσει τις πωλήσεις», υποστήριξε ο Narayan.

Κατάστημα της Tesla στην Κίνα

Επίσης, σημείωσε ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία η Κίνα, γιατί, αν η Tesla φέρει εις πέρας τα σχέδιά της στη συγκεκριμένη αγορά, τότε «θα μπορούσε να γίνει βιομηχανικό πρότυπο και ανταγωνιστές να ζητήσουν αδειοδότηση για το λογισμικό της».

Μέχρι στιγμής, είναι αβέβαιο το μέλλον, καθώς φουντώνει ο ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά οχήματα και ειδικά στην Ασία, με εταιρείες από Ιαπωνία και Κορέα να διεκδικούν μερίδιο από την πίτα. Εντούτοις, το ταξίδι του Μασκ εκτίναξε τη μετοχή της Tesla που έκλεισε 15,3% υψηλότερα τη Δευτέρα με τιμή στα 194,05 δολάρια, δημιουργώντας ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.