Φως στα αίτια του θανάτου της 57χρονης κομμώτριας στην Πάτρα, που έχασε τη ζωή της έπειτα από λιποαναρρόφηση, αναμένεται να ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή.

Η κόρη της 57χρονης καταγγέλλει πως δεν υπήρξε προεγχειρητικός έλεγχος, κάτι που δεν διαψεύδει ούτε το περιβάλλον του γιατρού, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Live News», η επέμβαση ήταν τόσο απλή σαν να σφραγίζεις δόντι.

«Πήγαμε με τη μητέρα μου στο συγκεκριμένο κέντρο στη Γλυφάδα. Δεν έγινε κανένας προεγχειρητικός έλεγχος και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία. Η επέμβαση έγινε στις 12 το μεσημέρι. Μετά από λίγο πήγαμε σπίτι και ο γιατρός μας διαβεβαίωσε ότι όλα πήγαν καλά. Λίγο αργότερα, όμως, η μητέρα μου άρχισε να πονά και να έχει ναυτίες, όμως έφαγε και κοιμήθηκε περίπου δύο ώρες», καταγγέλλει η κόρη της 57χρονης Χαράς.

Τα πιθανά σενάρια

Ο Πέτρος Σαράκης, πλαστικός χειρουργός, εξηγεί, μιλώντας στην εκπομπή «Live News», πως η γκάμα είναι μεγάλη και ανάλογα με την τεχνική η λιποαναρρόφηση μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα μέχρι 3 ώρες.

Η ναυτία και η ζαλάδα, όπως εξηγούν πλαστικοί χειρουργοί, είναι συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν και σε μια πετυχημένη επέμβαση. Εκείνο, όμως, που χτύπησε καμπανάκι και είναι ιδιαίτερα σπάνιο, είναι το εξάνθημα που φέρεται να εμφάνισε στα πόδια.

«Με το που γυρίσαμε σπίτι από το δεύτερο νοσοκομείο, η μητέρα μου άρχισε να έχει και έντονο πόνο στο στομάχι. Τα πόδια της έβγαζαν φουσκάλες. Δεν μπορούσε να μιλήσει η μαμά μου», είπε η κόρη της.

«Το σύμπτωμα που είναι σπάνιο και πολλές φορές παθογνωμικό είναι το εξάνθημα στα πόδια. Σε αυτήν την περίπτωση δε μιλάμε για λιπώδη εμβολή, μιλάμε για μόλυνση τοξικού σοκ», επισημαίνει ο κ. Σαράκης.

Από το περιβάλλον του γιατρού τονίζεται πως τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια της ιατρικής πράξης, με τη γυναίκα να αποχωρεί από την κλινική με δική της απόφαση.

Τι είναι η λιπομεταφορά

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως κανείς δεν γνωρίζει ακόμα και το είδος της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε η 57χρονη. Μπορεί να ήταν μια απλή αφαίρεση τοπικού λίπους, μπορεί όμως να ήταν και λιπομεταφορά, μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.

«Έχετε ακούσει το BBL; Υπήρξε μόλυνση, ακόμα και θάνατοι. Είναι εκτεθειμένο στον αέρα το λίπος. Πιθανόν να μπουν και μικρόβια», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο γιατρός που χειρούργησε τελικά την 57χρονη γυναίκα δεν ήταν ο πλαστικός χειρουργός, αλλά ένας βοηθός του άλλης ειδικότητας.

Γιατί δεν εντόπισαν το πρόβλημα τρία νοσοκομεία

Η κόρη της συγκλονίζει, περιγράφοντας το πώς πήγε σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία τη μητέρα της, που έσβηνε μέσα στα χέρια της. «Στο ασανσέρ, στην κυριολεξία λιποθύμησε πάνω μου. Τη συνεφέρω και στη συνέχεια την ξαναπάω σε νοσοκομείο. Την τελευταία φορά με περιπολικό τη μεταφέραμε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου μας ενημέρωσαν πως η μαμά μου ”έφυγε”».

Σε κάθε περίπτωση, η ιατροδικαστική θα είναι εκείνη που θα ρίξει φως στα αίτια θανάτου. Η οικογένεια της θανούσας ήδη έχει διορίσει τεχνικό σύμβουλο και είναι διατεθειμένη να το φτάσει μέχρι τέλους, για να μάθουν από τι πέθανε ο άνθρωπός τους.

«Σίγουρα υπάρχει χρονικός συσχετισμός με την επέμβαση, οπότε θα πρέπει να διερευνηθεί ο αιτιώδης σύνδεσμος του θανάτου με πράξεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους», λέει, μιλώντας στο MEGA, o ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Πρέπει να διερευνηθεί το εξάνθημα. Τα τοξικά αίτια πρέπει επίσης να διερευνηθούν όπως και οι μικροβιακές αιτίες. Η νεκροτομή θα δώσει απαντήσεις για τον μηχανισμό του θανάτου. (…) Επέμβαση απλή δεν υπάρχει, ακόμα και μια συνηθισμένη επέμβαση μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές και να οδηγήσει στον θάνατο», τονίζει.