Το Ισραήλ είχε καταστήσει σαφές ότι θα απαντούσε, με κάποιον τρόπο, στην επίθεση «σμήνους» μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα φαίνεται ότι το έκανε. «Εάν αυτή είναι πράγματι η αρχή και το τέλος της απάντησης του Ισραήλ, τότε φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη σε μέγεθος και έκταση», σημειώνει σε μια αρχική του ανάλυση ο ανταποκριτής του BBC, Frank Gardner.

«Το Ισφαχάν σήμερα το πρωί φαίνεται φυσιολογικό», σημειώνει, αναφερόμενος στην περιοχή όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο ανταποκριτής του BBC, όλη την εβδομάδα οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, κυρίως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, παρακαλούσαν την κυβέρνησή του να μην προβεί σε βαριά απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση. Αν και αυτή ήταν μια δραματική κλιμάκωση, ήταν από μόνη της αντίποινα για την πρωτοφανή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, από την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο ανώτατοι στρατηγοί.

Το πώς θα εξελιχθεί το θέμα από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: Αν αυτό είναι το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ και αν το Ιράν αποφασίσει τώρα να ανταποδώσει την επίθεση.

Πάντως, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Reuters πως το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. «Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχτεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα τρία μηνύματα από το «χτύπημα του Ισραήλ» στο Ιράν

Και ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, έκανε κάποιες αρχικές σκέψεις και μια σύντομη ανάλυση για την τρομακτική εξέλιξη.

«Θα μπορούσε να είναι ένα μοναδικό χτύπημα σε έναν προμελετημένο στόχο για να στείλει τρία μηνύματα:

Πρώτονγια να αποκαταστήσει την “ισορροπία“. Μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, χτυπώντας μας μέσα στο Ισραήλ, θα σας χτυπήσουμε κι εμείς.

Δεύτερον, αν πρόκειται για ένα μόνο χτύπημα στο εργοστάσιο παραγωγής, θα στείλει επίσης ένα μήνυμα ότι είναι μια προσεκτικά ισορροπημένη και μελετημένη απάντηση: δεν είναι απλώς μια επίθεση στο Ιράν.

Και τρίτον, στέλνει ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να σας χτυπήσουμε βαθιά μέσα στο Ιράν, τα αεροσκάφη μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας, χωρίς να μας αντιληφθείτε, και επομένως μπορούμε να κάνουμε πολύ χειρότερα αν μας πιέσουν».