Τα περισσότερα πλοία αποφάσισαν να αλλάξουν δρομολόγιο και να μην διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των αυξημένων επιθέσεων των Χούθι, ωστόσο ορισμένα συνεχίζουν να διέρχονται από το σημείο και χρησιμοποιούν τέχνασμα για να αποφύγουν τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με το news.sky.com, γράφονται μηνύματα στη θέση των σημείων όπου το πλοίο θα ανέφερε κανονικά τον προορισμό του, καθιστώντας τα μηνύματα ορατά σε ιστότοπους παρακολούθησης της θάλασσας, όπως το Marine Traffic.

Έτσι, αντί για το τελικό λιμάνι, τα πλοία εμφανίζουν σημειώσεις που λένε ότι έχουν αποκλειστικά κινεζικό πλήρωμα ή, σε αρκετές περιπτώσεις, διαφημίζουν την παρουσία ενόπλων δυνάμεων.

Για αυτό τον σκοπό απενεργοποιούν το σύστημα AIS που μεταδίδει τη θέση ενός πλοίου, ώστε οι άλλοι να γνωρίζουν τη θέση του.

«Ένοπλοι φρουροί στο πλοίο» ή «καμία σχέση με το Ισραήλ» είναι μερικά από τα μηνύματα, ενώ άλλα περιλαμβάνουν φράσεις όπως ότι το πλήρωμα είναι κινεζικό. Μερικές φορές επιτυγχάνουν και οι επιθέσεις αποτρέπονται, ενώ κάποιες άλλες όχι.