Οι διαξιφισμοί ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς μετά την κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέπεσε ανοίγουν νέα μέτωπα που τοποθετούν τους δύο πολιτικούς αντιπάλους σε θέσεις μάχης.

Παράλληλα, το Μαξίμου έχει αλλάξει τακτική απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, εγκαταλείποντας την περίοδο χάριτος που έδωσε στον νέο αρχηγό του κόμματος και περνώντας στην αντεπίθεση σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, που προέβλεπε δωρεά της Κύπρου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση έργων υποδομής με στόχο την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, ανάμεσά τους και το πολύπαθο Μάτι, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός για θέματα περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για μηδενισμό λέγοντας στη βουλή:  «Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η  Ν.Δ. επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο, σημειώνοντας: «Μετά από δυόμιση χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη και τρεισήμισι χρόνια  καπηλείας, δεν μπορεί η αποκατάσταση  στο Μάτι  να είναι τα μπαράκια αντί για νοσοκομεία». Και το πινγκ πονγκ συνεχίστηκε, καθώς η ΝΔ απαρίθμησε 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Μάτι, στα οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως από την έρευνα που έγινε δεν εντοπίστηκε κάποια ειδική ανάγκη για νοσοκομείο στην περιοχή, καθώς και ότι «προφανώς και είναι ενήμεροι οι κάτοικοι για τις εξελίξεις στην περιοχή».

Κόντρα και για τη Novartis

Νέα επεισόδια ξέσπασαν και στη σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis, με αιχμή την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Γεροβασίλη – Ξανθόπουλος) μετέφεραν χθες στον  εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα την πολύ έντονη ανησυχία «για αυτά που λαμβάνουν χώρα στη δημόσια σφαίρα το τελευταίο διάστημα». Από την πλευρά του επίθεση εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον για προσβολή της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας των δικαστικών λειτουργών και σημειώνοντας πώς αυτό που ζητάει επί της ουσίας είναι οι δικαστικές αποφάσεις να υπηρετούν τους πολιτικούς του στόχους και τις κομματικές του σκοπιμότητες.

Η πολιτική ανάγνωση του Μαξίμου

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στις θετικές ειδήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι φοροαπαλλαγές, τα μέτρα στήριξης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ένας καθαρά αντιδημοφιλής φόρος που ταυτίζεται απόλυτα αφενός με τη μεσαία τάξη, αφετέρου με την διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, οπότε και επεβλήθη. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προτεραιότητά τους είναι η παραγωγή έργου που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, τονίζουν ωστόσο ότι δεν θα αφήνουν καμία πολιτική μομφή που δέχονται αναπάντητη.

Επίθεση και κατά Ανδρουλάκη

Παράλληλα στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνει πλέον και το ΚΙΝΑΛ με την περίοδο πολιτικής ανοχής προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη να αποτελεί παρελθόν. Το Μαξίμου επιχειρεί να καταδείξει την ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ σε μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα, στηλιτεύοντας παράλληλα την απουσία προτάσεων από το τρίτο σε κοινοβουλευτική σειρά κόμμα. Το ενδιαφέρον πάντως σήμερα επικεντρώνεται στην πρώτη κοινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη στην Κρήτη, καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα παραβρεθούν στην τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που συναντήθηκαν, ήταν τον Δεκέμβριο σε ένα σύντομο και τυχαίο τετ-α-τετ στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών μετά την έγκριση του προϋπολογισμού.