Το διεθνές αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας άνοιξε ξανά χθες Δευτέρα για τα εμπορικά αεροσκάφη, δυόμισι μήνες αφού ανεστάλη η λειτουργία του εξαιτίας της βίας των συμμοριών.

Μόνο μία αϊτινή αεροπορική εταιρεία, η Sunrise Airways, έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα πως ξανάρχισε τις πτήσεις που συνδέουν το Μαϊάμι με την Πορτ-ο-Πρενς.

Πτήση για τη Φλόριντα αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο Toussaint-Louverture χθες το μεσημέρι, ενημέρωσε η Sunrise Airways το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτή ήταν η πρώτη πτήση αφότου έκλεισε το αεροδρόμιο.

Με αποσκευές στα χέρια, επιβάτες είχαν σχηματίσει ουρά στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας.

Η Sunrise Airways διευκρίνισε πως θα εκτελούνται πτήσεις Δευτέρες, Τετάρτες και Σάββατα.

Από την πλευρά της η American Airlines ανέφερε πως η αναστολή των πτήσεων θα συνεχιστεί ως τουλάχιστον την 29η Μαΐου εξαιτίας των «ταραχών στην Πορτ-ο-Πρενς».

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση (…) και θα αναπροσαρμοστούμε όπως απαιτείται», πρόσθεσε.

Το Toussaint-Louverture έκλεισε στις αρχές Μαρτίου, έπειτα από συντονισμένες επιθέσεις συμμοριών με διακηρυγμένο στόχο να ανατραπεί ο τότε πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί.

Ο κ. Ανρί, ο οποίος παραιτήθηκε αργότερα, δεν είχε μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα του από την Κένυα εξαιτίας της ανασφάλειας στο αεροδρόμιο.

Προεδρικό συμβούλιο μετάβασης, που αναμένεται να ονομάσει μεταβατικό πρωθυπουργό, ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Η Κένυα αναμένεται να αναπτύξει σύντομα αστυνομικούς στην Αϊτή, στο πλαίσιο πολυεθνικής οπλισμένης με το πράσινο φως του ΟΗΕ, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τη βία των συμμοριών, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας.

Αϊτινή κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κενυάτες αξιωματικοί έφθασαν ήδη στην Αϊτή για αναγνωριστική αποστολή.

Η πρώτη ομάδα των συνολικά χιλίων κενυατών αστυνομικών ενδέχεται να έχει αναπτυχθεί στην Αϊτή εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε η εξέλιξη να συμπέσει με την επίσκεψη του προέδρου της Κένυας, του Γουίλιαμ Ρούτο, στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ