Σήμερα το απόγευμα, γι’ άλλη μια φορά, η Γραμματεία του συμμαχικού σχήματος συνεδριάζει, αλλά τα μέλη της αναμένεται να διαφωνήσουν εκ νέου και να μην καταλήξουν σε κοινή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα συνεννόησης και σε άλλες υποψηφιότητες, τόσο σε περιφέρειες όσο και σε δήμους. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την «απόρριψη» από τον Διονύση Τσακνή της πρότασης να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, το θέμα δεν το έχει ανακινήσει κανείς και εκκρεμεί μέχρι να δοθεί λύση στην Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο, παρέστη και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου. Ο Μανώλης Γλέζος που, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπεί τη συνιστώσα «Ενεργοί Πολίτες», σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα τού είπε ότι «κακώς πήρε το δαχτυλίδι το 2008» και γι’ αυτό «πρέπει να το δώσει πίσω». Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν απάντησε στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέκο Αλαβάνο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την τελική του πρόθεση αύριο, καθώς έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό. Από την άλλη, εντός της εβδομάδας, ίσως και σήμερα, ο Αλέξης Μητρόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, ως ανεξάρτητος. Για να τον στηρίξει ο ΣΥΝ αναμένεται να καλέσει έκτακτη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Εκεί είναι πιθανόν να ασκηθεί κριτική από στελέχη του Αριστερού Ρεύματος στους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Εκείνο που απομένει να φανεί είναι ποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, εκτός δηλαδή του ΣΥΝ, και ποιες τον Αλέκο Αλαβάνο. Υπέρ του Αλέκου Αλαβάνου έχουν ταχθεί η ΚΟΕ, η ΚΕΔΑ, η ΔΕΑ, το ΑΠΟ και οι Ενεργοί Πολίτες. Υπάρχουν επίσης κάποιες συνιστώσες (ΡΟΖΑ, Ξεκίνημα, ΑΚΟΑ, Κόκκινο, Οικοσοσιαλιστές) που έχουν δηλώσει ότι τόσο ο Αλέκος Αλαβάνος όσο και ο Αλέξης Μητρόπουλος «δεν εξασφαλίζουν την αναγκαία συναίνεση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ