Στην τελική ευθεία

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Να έχουμε υγεία πάνω απ’ όλα. Η επιστροφή από την ανάπαυλα του Πάσχα σημαίνει και την έναρξη επί της ουσίας του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Οι κομματικές μηχανές ανεβαίνουν και θα πυκνώσουν και οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών. Πάντως από επισκέψεις υποψήφιων ευρωβουλευτών χορτάσαμε και αυτές τις ημέρες.

Ο φόβος της αποχής

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τις μετρήσεις και εστιάζουν στο νούμερο της αποχής. Και αυτό διότι τμήμα των γαλάζιων ψηφοφόρων που σκέφτεται να απέχει θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει αντίπαλο και η πρώτη θέση, μαζί με τη μεγάλη διαφορά, είναι δύο στοιχεία δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πολώσει το πολιτικό κλίμα, με σκοπό να συσπειρώσει αυτά τα κρίσιμα ακροατήρια. Για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιείται καθημερινά το προεκλογικό χαρτί της σταθερότητας.

Φουλ επίθεση

Στο Μέγαρο Μαξίμου μαθαίνω ότι επικρατεί ικανοποίηση από την ομαλότητα που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς δεν υπήρχαν σκηνικά έντασης. Αυτό που μου είπε ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανταλλαγή των καθιερωμένων ευχών είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ύστερα και από διάφορες εισηγήσεις να πάει σε φουλ επίθεση έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. Η στόχευση θα είναι στον πυρήνα των πολιτικών όπου θεωρούν στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι υστερεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Άρης και ο Στέφανος

Και επειδή σας ανέφερα για το πού θα στοχεύσει ο πρωθυπουργός να δούμε τι θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα πως υπάρχει κανονικά ανοικτή γραμμή με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που αναλύει τις κυλιόμενες μετρήσεις και από αυτή την αξιολόγηση βγαίνει η στρατηγική που ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, ο πρώην υπουργός είναι στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Στ. Κασσελάκη με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον.

Ο αδιαμεσολάβητος

Πάντως ο Στ. Κασσελάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του με το αδιαμεσολάβητο στιλ του, όπως λένε και από το επιτελείο του. Αυτό κάνει τις τελευταίες ημέρες όπως είδαμε και στην Κέρκυρα όπου πέρασε το Πάσχα. Και αυτό κάνει και στην Ήπειρο όπου θα βρίσκεται έως αύριο βράδυ. Σήμερα η μέρα έχει Άρτα το πρωί, την πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, και μαθαίνω έχει γίνει τεράστια κινητοποίηση. Εξάλλου είναι και η εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη και δεν θέλει η πρώην υπουργός να εμφανίσει μια κακή εικόνα για πολλούς λόγους.

Η Γεροβασίλη ετοιμάζει θερμή υποδοχή στον Κασσελάκη

Έτσι, στην πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα, την Άρτα, θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη του Πάσχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τους συνεργάτες του θα περιοδεύσει στην πόλη, αλλά και στον νομό γενικότερα, προκειμένου να πείσει όσο γίνεται περισσότερο κόσμο να επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Για όσους δεν το θυμούνται, η Άρτα δεν είναι όμως πατρίδα μόνο του τέως πρωθυπουργού, αλλά και της Όλγας Γεροβασίλη. Η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής μπορεί να συγκρούστηκε με τον πρόεδρο στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί επίσης να έβαλε ψηλά τον πήχη στον Στ. Κασσελάκη λέγοντάς που πως η δεύτερη θέση δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει και το ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο μαθαίνω ότι κινητοποιεί τις δυνάμεις της στην περιοχή, προκειμένου να τύχει ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης θερμής υποδοχής.

Ο Ισπανός

Και επειδή ανέφερα τον Αλέξη Τσίπρα, να σημειώσω πως είναι προβληματισμένος, όπως μου είπαν, για την εικόνα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε από την Ισπανία όπου ήταν τη Μεγάλη Εβδομάδα οικογενειακώς και μαθαίνω πως ίσως κάνει μια δήλωση, όχι ομιλία, ενόψει των ευρωεκλογών με ευρύτερο μήνυμα για την προοδευτική παράταξη. Πάντως για δήλωση υπέρ Κασσελάκη δεν το βλέπω.

Σενάρια… πασχαλινής νυκτός

Είναι γνωστό ότι στην Κεντροαριστερά την περιμένουν την… ανάσταση (τη δική τους όχι του Κυρίου) εδώ και καιρό, αλλά δεν έρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, στα πασχαλινά τραπέζια συριζαίων και πασόκων -και πιστέψτε με έγιναν πολλά- συζητήθηκαν διάφορα σενάρια. Όλα, βέβαια, με μία βασική παραδοχή. Ότι με τον πρωθυπουργό να ατενίζει τις ευρωεκλογές από τον… 33ο όροφο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, το βάρος πέφτει σε εκείνους που ακολουθούν.

Στην ίδια θέση

Κάπου εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση. Όχι στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε ό,τι αφορά την κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωποι ο καθένας στο κόμμα του. Οι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πετύχει ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άλλοι μισοί να αποτύχει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο ΠΑΣΟΚ για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν τα κόκκινα αυγά είχαν στόμα, θα είχαν πολλά να πουν.

Η πρόταση που απορρίφθηκε αμέσως

Όπως για την ιδέα που έριξε σε συνεργάτες των δύο αρχηγών που είχε στο φιλόξενο τραπέζι του παλαιός κοινοβουλευτικός: να τα πουν οι δυο τους πριν από τις ευρωεκλογές! Δεν γίνονται αυτά, του απάντησαν ευγενικά με μία φωνή. Οπότε, ακολούθησε μια άλλη ιδέα: να καλέσει ο Στέφανος Κασσελάκης σε debate τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με δεδομένη την αρνητική απάντηση στη συνέχεια να ρίξει το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη! Να εμφανιστούν μαζί, έστω και απέναντι!

Ψάχνουν το άθροισμα

Όσοι κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος διακινούν την ιδέα πως, αντί να σκοτωνόμαστε για το ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος, να κοιτάξουμε το… άθροισμα! Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (άντε και με το ποσοστό της Νέας Αριστεράς) είναι πάνω από εκείνο της ΝΔ, τότε το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει, υποστηρίζουν. Ούτε αυτό, όμως, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Στα Γιάννενα ο Άδωνις

Στην πόλη των Ιωαννίνων θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, όπου και θα επισκεφτεί δύο νοσοκομειακές μονάδες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το ομώνυμο Γενικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναφερθεί στο νέο τμήμα έκτακτων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του οποίου το κόστος κατασκευής ανέρχεται στα 4,2 εκατ. ευρώ με τον σχετικό φάκελο να βρίσκεται ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ προς δημοπράτηση. Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να συναντηθεί και με τη Νομαρχιακή Επιτροπή της ΝΔ, στο πλαίσιο της γαλάζιας κινητοποίησης ενόψει των ευρωεκλογών.

Το όριο για την Ευρωβουλή

Και επειδή με ρωτάνε πολλοί, θα σας σημειώσω ότι το όριο νομικά για την Ευρωβουλή μπορεί να είναι το 3%, αλλά αυτό δεν φτάνει. Έχουμε 21 ευρωβουλευτές και άρα, εάν διαιρέσει κανείς το 100 με το 21, το μέτρο είναι 4,7%. Άρα για να ξέρετε πολιτικά, για να είναι σίγουρο ένα κόμμα πως θα εκλέξει ευρωβουλευτή, πρέπει να κινηθεί μεταξύ 4-4,7%.

Πωλείται για 50 εκατομμύρια νησί ανατολικά της Μυκόνου

Ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι με το όνομα Τραγονήσι, που βρίσκεται λίγα ναυτικά μίλια ανατολικά της Μυκόνου, έχει βγει αυτό τον καιρό στην αγορά προς πώληση. Η τιμή για τον επίδοξο αγοραστή του αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ (54 εκατομμύρια δολάρια). Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσίευσε το μεσιτικό γραφείο ZL Development Mykonos Golden Luxury, το Τραγονήσι ή Δραγονήσι είναι έκτασης 617 στρεμμάτων και πωλείται είτε ολόκληρο είτε σε επιμέρους οικόπεδα. Το νησί δεν έχει πράσινο, μόνο απότομες, κοφτερές πέτρες και γλιστερό χαλίκι. Το καλοκαίρι, τουριστικά σκάφη κάνουν εκδρομές εκεί, καθώς έχει σπηλιές με τιρκουάζ νερά, ιδανικές για κολύμπι και καταδύσεις. Επομένως η πρόταση του μεσιτικού γραφείου είναι για ένα νησί που απευθύνεται σε εξαιρετικά εύρωστους ανθρώπους με διάθεση να αποκτήσουν το νησί τους και την πολυπόθητη ιδιωτικότητα.

Ποιοι ξένοι αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα

Επενδυτές από το εξωτερικό αλλά και Έλληνες με σημαντική περιουσία στο εξωτερικό είναι μεταξύ αυτών που τοποθετούν τα χρήματά τους στο ελληνικό οικιστικό real estate τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για αγοραστές που έχουν βάση χώρες όπως η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, και αναζητούν τις υπεραξίες που συνεχίζει να προσφέρει ακόμα και σήμερα η εγχώρια αγορά ακινήτων, παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών. Η πραγματικότητα, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς real estate, είναι ότι, παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τελευταία, οι κατοικίες δεν παύουν να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ταυτόχρονα η ρευστότητα και η σημαντική ύφεση που επικρατεί στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας, στρέφουν αρκετούς να επενδύσουν τα χρήματά τους στην ελληνική αγορά κατοικιών.

Τι κάνουν η Ελλάδα κι ο Χαρδαλιάς στο Ντουμπάι

Άνοιγμα στον πολυτελή τουρισμό μέσω της Arabian Travel Market στο Ντουμπάι, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, κάνουν πολλές επιχειρήσεις αλλά και περιφέρειες της χώρας μας αυτές τις μέρες. Όπως μαθαίνω, η πρώτη μέρα είχε βαρύ πρόγραμμα για την ελληνική αποστολή στο αραβικό κράτος με πολλές συναντήσεις, δυναμική ελληνική αντιπροσωπεία και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τουρισμού στο περίπτερο του Greek National Tourism Organisation. Παρούσα ήταν και η Περιφέρεια Αττικής με τον περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά, περιφερειακούς συμβούλους και στελέχη της περιφέρειας. Τομείς επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και συνεργασίας μεταξύ των δύο είναι ο τουρισμός πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένου του yachting. Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν είναι η Aegean, ο ξενοδοχειακός όμιλος Divani Collection, το Domes Miramare Corfu, ο όμιλος Sani/Ikos, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, αλλά και ο διάσημος όμιλος Nammos της Μυκόνου.

Σάλλας και Impactus επενδύουν στη φαρμακευτική κάνναβη

Ολοκληρώθηκε το φιλόδοξο επενδυτικό project της Curity Pharma συμφερόντων του Lyktos Group του γνωστού τραπεζίτη και πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, και της κυπριακής Impactus. Το επενδυτικό πλάνο έχει προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα εγκαίνια στο θερμοκήπιο καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης της εταιρείας στη Λάρισα έγιναν πριν από λίγες μέρες, ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται να φέρει ήδη τα πρώτα της προϊόντα στην αγορά το προσεχές διάστημα.

Το πεντάστερο ησυχαστήριο της οικογένειας Σαράντη

Ησυχαστήριο της οικογένειας Σαράντη, ιδιοκτήτριας του μεγαλύτερου ελληνικού ομίλου τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Δουμπιά) με τζίρο περίπου στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αποτελεί το ξενοδοχείο Ananti στο Λογγάκι Τρικάλων. Το ξενοδοχείο που έχει αποκτήσει η οικογένεια φαίνεται ότι και τις μέρες του Πάσχα αποτέλεσε τόπο διαφυγής για τα μέλη της οικογένειας, όπως με πληροφορούν πηγές που γνωρίζουν καλά τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, λέγεται ότι και μεταξύ των τακτικότερων θαμώνων είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Σαράντης, ο οποίος προτιμάει να περνάει τις λίγες ημέρες που έχει ελεύθερες για διακοπές στο πολυτελές ξενοδοχείο που ανήκει στον ίδιο και την οικογένειά του.