Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο TrinityCollege του Πανεπιστημίου του Cambridge, για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας

Όπως ανακοινώθηκε, σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο υπουργός μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και τη συμβολή του στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για εμάς τους Έλληνες ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας και ένας καθηγητής Ιστορίας».

«Φίλος μου, μου λέει συνεχώς: Στις 19 Απριλίου 1824 χάσαμε τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας», τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε, θυμάται τους στίχους από το πολύ γνωστό ποίημά του «Τα νησιά της Ελλάδας».

«Τα βουνά θωρούν το Μαραθώνα. Και ο Μαραθώνας θωρεί τη θάλασσα. Μόνος ρεμβάζοντας για ώρα. Ονειρευόμουν ότι πάλι η Ελλάδα θα ελευθερωνόταν. Στεκόμενος στο περσικό μνήμα. Δεν μπορούσα να με θεωρήσω σκλάβο» τόνισε ο Ν. Δένδιας. «Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του στο Trinity College του Cambridge, του οποίου υπήρξε σπουδαστής, ενώ στην τελετή παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.