Το μικρό πάλλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο του λιμανιού υποδέχεται τους επισκέπτες. Γύρω γύρω ψαροκάικα σε διάφορα χρώματα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που όντως… επιπλέει στον αφρό της γαλάζιας θάλασσας. Σκάφη και ιστιοπλοϊκά επαναφέρουν το βλέμμα στο σήμερα, ενώ στο background δεσπόζουν επιβλητικά τα νεοκλασικά κτίρια, που αναδίδουν ακόμα και σήμερα την αίγλη τους.

Και μπορεί η εικόνα αυτή να μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από μια σελίδα ενός ρομαντικού βιβλίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε κάποιο ράφι μιας σκονισμένης βιβλιοθήκης, υπάρχει όμως στην πραγματικότητα. Και μπορείτε να την αντικρίσετε και να τη συνδυάσετε με το κατανυκτικό κλίμα του Πάσχα, ώστε να απολαύσετε μια υπέροχη μονοήμερη ή ένα γεμάτο εμπειρίες διήμερο.

Πού μπορεί να συμβεί αυτό;

Μα στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την αρχοντική και vintage Αίγινα.

Το μικρό πάλλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο του λιμανιού

Η Αίγινα, με τη φυσική ομορφιά της, τις αμμουδερές παραλίες της, τις ανθισμένες βουκαμβίλιες με τα έντονα χρώματά τους, την ιστορία της και το άρωμα άλλης εποχής, που αναδύεται σε κάθε στενό, αποκαλείται – και όχι άδικα – το «νησί των καλλιτεχνών», αφού προσέλκυσε και συνεχίζει να προσελκύει σημαντικές προσωπικότητες και εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Ένα ταξίδι τόσο κοντινό, που, όμως, αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία σε όποιον βρεθεί στο νησί, το οποίο απέχει μόλις 15 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά: περίπου μία ώρα με το πλοίο της γραμμής και γύρω στα 40 λεπτά με τα ταχύπλοα.

Πάσχα στην Αίγινα

Η ιστορία και το άρωμα άλλης εποχής αναδύεται σε κάθε στενό της Αίγινας

Το Πάσχα «ταιριάζει» στην Αίγινα και εκτός από την κατάνυξη των ημερών, η οποία είναι διάχυτη σε κάθε στενό του νησιού, υπάρχουν και εμπειρίες, που μπορείτε να ζήσετε ανάλογα με τη μέρα που θα φτιάξετε τη βαλίτσα σας και θα επιβιβαστείτε στο καραβάκι.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά…

Μεγάλη Παρασκευή: Οι τρεις επιτάφιοι της πόλης, Μητρόπολης, Παναγίτσας και Αγίου Νικολάου, συναντώνται μπροστά στο Δημαρχείο μετά την περιφορά τους και λίγο πριν να επιστρέψουν στους ναούς τους. Ο κόσμος που ακολούθησε την περιφορά, έχοντας στα χέρια τα αναμμένα κεριά, ψάλλει σύσσωμος και οι καρδιές γεμίζουν ζεστασιά, ενώ οι ψαλμωδίες ηχούν σε όλη την πόλη.

Μεγάλο Σάββατο: Καμπάνες και κροτίδες κάνουν το νησί να σείεται με τη μέρα της Ανάστασης να εορτάζεται φαντασμαγορικά από τη μια γωνιά έως την άλλη. Κάθε εκκλησία της Αίγινας έχει φορέσει τα καλά της, και όποια και αν επιλέξετε, για να απολαύσετε το μυστήριο, θα σας μείνει αξέχαστη. Άγιος Νικόλαος ή Παναγίτσα στην πόλη, μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, μονή της Αγίας Αικατερίνης, μονή Αγίου Χριστοφόρου, Μονή της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας, Πέρδικα κ.α., και φυσικά μετά σε κάποια ταβέρνα κοντά στην εκκλησία για την παραδοσιακά μαγειρεμένη μαγειρίτσα.

Κυριακή του Πάσχα: Σούβλες στήνονται από νωρίς και το εύθυμο κλίμα, τα γέλια και η χαρά για την Κυριακή του Πάσχα είναι διάχυτη. Εκτός όμως από το παραδοσιακό σούβλισμα του Πάσχα, στην Αίγινα αναβιώνουν ακόμα δύο έθιμα: το κάψιμο του Ιούδα στο Ανιτσαίο και στην Πέρδικα με συνοδεία βεγγαλικών και ο χορός της Λαμπρής στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Σταυρού στην Παλιαχώρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12, με λαϊκή ζωντανή μουσική και πολύ χορό.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αίγινα

Τα πλωτά μανάβικα δένουν στην προκυμαία
  • να ξεναγηθείς στα εργαστήρια των αγγειοπλαστών στον Μεσαγρό,
  • πρωινή βόλτα στο λιμάνι για να αγοράσεις φρούτα και λαχανικά από τα πλωτά μανάβικα που δένουν στην προκυμαία,
  • βόλτα με άμαξα στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού,
  • επίσκεψη στο «Σπίτι του Καζαντζάκη» στο Λιβάδι.

Ποιες παραλίες να μην ξεχάσετε να δείτε

  • τη δημοφιλή και οικογενειακή Αγία Μαρίνα,
  • την εξωτική και απομονωμένη Μονή,
  • την Αιγινήτισσα με τα γαλαζοπράσινα νερά,
  • το Κλήμα με την ολόλευκη αμμουδιά,
  • τον «παιχνιδιάρη» Μαραθώνα με την πλούσια βλάστηση.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας
  • ναός της Αθηνάς Αφαίας,
  • αρχαιολογικός Χώρος Κολώνας,
  • μοναστήρι Αγίου Νεκταρίου,
  • Παλαιοχώρα,
  • ελαιώνας της Αίγινας,
  • Ελλάνιο Όρος,
  • μουσείο του Χρήστου Καπράλου,
  • Πύργος Μαρκέλλου,
  • Πέρδικα.

Για καφέ, φαγητό και ποτό

Και φυσικά, μια μονοήμερη εξόρμηση ή μια διήμερη εκδρομή στην Αίγινα χρειάζεται ποιοτικό φαγητό, αρωματικό καφέ, πλούσιο πρωινό και δροσιστικό ποτό, που θα ολοκληρώσουν την εμπειρία της διαμονής σας στο πανέμορφο αυτό νησί.

Πού να μην ξεχάσετε, λοιπόν, να πάτε;

Ρέμβη

Η «Ρέμβη»

Η «Ρέμβη»: Βρίσκεται στο λιμάνι της Αίγινας και καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς. Το All day Café είναι ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ από το 2009 προσφέρει brunch, pizza, burgers, σαλάτες αλλά και άλλα πιάτα με κυρίως γαλλική φιλοσοφία και cocktails. Η Ρέμβη βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 51.

Μαριδάκι

Μαριδάκι

Μαριδάκι: Από τα πιο παλιά ταβερνάκια της Αίγινας με μεγάλη ιστορία και γευστικά πιάτα, στα οποία δεσπόζει κυρίως το ψάρι. Αποτελεί έναν εμβληματικό χώρο του νησιού με θέα το λιμάνι της Αίγινας και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1948. Το μενού είναι βασισμένο στα ντόπια προϊόντα και αναδεικνύει τις μαγειρικές αξίες του νησιού, ενώ φέρει την υπογραφή του γνωστού chef, Σταύρου Λορέντζου. Το Μαριδάκι βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 4.

Περδικιώτικα

Τα Περδικιώτικα

Τα Περδικιώτικα: Μόλις η νύχτα πέσει, μην ξεχάσετε να περάσετε από τα Περδικιώτικα, ώστε να απολαύσετε το ποτό σας σε μία από τις πιο ιστορικές μπάρες της Ελλάδας. Το μπαρ «Περδικιώτικα» στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο που είναι διατηρητέο και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, με πλούσια ιστορία, η οποία κρατά πολλά χρόνια. Αν θέλετε να τη μάθετε, μια βόλτα από εκεί είναι επιβεβλημένη. Αξίζει να σημειωθεί πως στο κλουβί, που θα αντικρίσετε να κάθετε ο Dj, παλιά καθόταν ένας… ταμίας. Τα «Περδικιώτικα» βρίσκονται στην οδό Αφαίας 38. Τον χειμώνα είναι ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα, το Πάσχα, όπως και όλες τις αργίες, ενώ από τον Ιούνιο είναι ανοιχτά καθημερινά.

Panagakis

Panagakis Crêpe • Café:

Panagakis Crêpe • Café: Στην παραλία της Αίγινας, σε απόσταση μόλις δύο λεπτών από το κεντρικό λιμάνι του νησιού, βρίσκεται η εστιατορική κρεπερί Panagakis, η οποία από το 1989 προσφέρει χειροποίητες κρέπες και βάφλες, ακολουθώντας πίστα τη μοναδική παραδοσιακή του συνταγή. Οι επιλογές στο μενού πολλές… Ελληνικό πρωινό με τηγανίτες της γιαγιάς, παραδοσιακή στραπατσάδα με φέτα και φρέσκα λαχανικά, φρέσκες σαλάτες, ζυμαρικά, burgers και εξωτικά κοκτέιλ. Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές ψήνεται αποκλειστικά για το κατάστημα στο τοπικό καφεκοπτείο. Η θέα από το μπαλκόνι του ορόφου είναι μοναδική, ενώ το κατάστημα διαθέτει και αυλή στο πίσω μέρος του. Το Panagakis Crêpe • Café βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 20.