Ο άνδρας που φέρεται να απήχθη και να κρατήθηκε αιχμάλωτος από τον γείτονά του για 26 χρόνια, μόλις 100 μέτρα από το σπίτι του, είναι «καλά στην υγεία του», αλλά παραμένει σοκαρισμένος μετά την απελευθέρωσή του, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει η οικογένειά του.

Ο Omar Bin Omran, από το El Guedid κοντά στην πόλη Djelfa, 150 μίλια νότια του Αλγερίου, ήταν μόλις 19 ετών όταν εξαφανίστηκε το 1998, ενώ πήγαινε σε μια επαγγελματική σχολή στο αποκορύφωμα του εμφυλίου πολέμου στην Αλγερία, με την οικογένειά του να θεωρεί ότι έχει σκοτωθεί.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι βρισκόταν σχεδόν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια. Ο Omar, ο οποίος τώρα είναι 45 ετών και έχει γένια, βρέθηκε σε μια στάνη προβάτων, καλυμμένος με δέματα σανού. Ο άνδρας εντοπίστηκε από μέλη της οικογένειάς του, αφού εισέβαλαν στο σπίτι του γείτονα μετά από πληροφορία που είχαν από τα social media.

Μιλώντας σε αλγερινά μέσα ενημέρωσης, ο ξάδερφος του αγνοούμενου, Khaled Reggab, είπε ότι ο συγγενής του δεν βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση, αλλά ότι είναι «σοκαρισμένος» έχοντας περάσει περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα σε κατάσταση αιχμαλωσίας.

Ο Reggab φάνηκε να επιβεβαιώνει πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο σκύλος του Ομάρ τον είχε εντοπίσει έξω από το σπίτι του γείτονα δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του, πριν τον σκοτώσει ο φερόμενος ως απαγωγέας προκειμένου να τον «φιμώσει».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η οικογένεια βρίσκεται σε απόλυτο σοκ μετά την είδηση ότι ο Omar είναι ζωντανός, η οποία ήρθε μία δεκαετία αφότου πέθανε η μητέρα του χωρίς να μάθει ποτέ την αλήθεια για τον γιο της.

«Δεν έχω πληροφορίες για αυτόν, αλλά σύμφωνα με όσα είδα η κατάσταση της υγείας του είναι καλή», είπε ο κ. Reggab στο Echorouk News.

«Η ψυχολογική του κατάσταση είναι δύσκολη, και περισσότερο από σοκαρισμένος, είναι φοβισμένος, καθώς δεν έχει συνηθίσει τον έξω κόσμο», συμπλήρωσε.

«Ο Omar βρίσκεται ακόμη υπό θεραπευτική και ψυχολογική φροντίδα. Τους βλέπω (την οικογένειά του) να βιώνουν το σοκ», είπε.

Η ιστορία του αγνοούμενου έχει συγκλονίσει τον κόσμο, από τη στιγμή που αναφέρθηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ανακαλύφθηκε στις 12 Μαΐου, αφού ένας συγγενής του φερόμενου ως απαγωγέα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πληροφορία ότι ο Omar βρισκόταν στο σπίτι του, μετά από μια διαμάχη που είχε με τον δράστη σχετικά με κληρονομικά ζητήματα.

Η οικογένειά του εισέβαλε στην κατοικία, λίγα μέτρα μακριά από τη δική της, και βρήκε τον σοκαρισμένο άνδρα, κάτω από ένα σωρό από σανό. Ο φερόμενος ως ένοχος είναι ένας 61χρονος θυρωρός που εργάζεται στο El Guedid και τέθηκε υπό κράτηση μετά, καθώς προσπάθησε να διαφύγει.

«Πρόκειται για μια αληθινή τραγωδία και ευχαριστούμε τον Θεό που μπορέσαμε να βρούμε τον γιο μας», είπε ένας από τους θείους του Omar, στο τοπικό μέσο ενημέρωσης El Djazair N1.

Ο ξάδερφος του Omar, Reggab, είπε ακόμα: «Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου το χρησιμοποιεί ως στάβλο. Είναι περίπου 100 μέτρα, μόλις 100 μέτρα (μακριά) στον ίδιο δρόμο».

«Ο σκύλος σύχναζε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του σπιτιού για περισσότερο από μία εβδομάδα -και αυτή η ιστορία επιβεβαιώθηκε από όλους τους φίλους του Omar, ακόμη και από τα πιο κοντινά μέλη της οικογένειάς του- μέχρι που σκοτώθηκε δύο εβδομάδες αργότερα».

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί απ’ όσους διάβασαν την ιστορία του Omar επικεντρώνονται στο γιατί αυτά τα 25 χρόνια δεν επιδίωξε να δραπετεύσει. Τα αλγερινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είπε σε συγγενείς του πως πίστευε ότι βρισκόταν σε μάγο.

«Ακόμα και όταν τον ρωτήσαμε, γιατί δεν φώναξες ή δεν προσπάθησες να αντισταθείς ή να φύγεις από το σπίτι και ούτω καθεξής, η απάντησή του ήταν πολύ απλή. Είπε κυριολεκτικά: “Δεν μπορούσα να μιλήσω ούτε καν να περπατήσω“», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αλγερίας είπε ότι η έρευνα συνεχίζεται, προσθέτοντας ότι το θύμα λαμβάνει ιατρική και ψυχολογική φροντίδα μετά το έγκλημα που περιέγραψε ως «ειδεχθές».

Τραγική φιγούρα, η μητέρα του Omar που πέθανε το 2013 χωρίς να γνωρίσει ποτέ την αλήθεια για το τι συνέβη στον γιο της. Είχε κάνει εκκλήσεις στην τηλεόραση για πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη στο παιδί της, σύμφωνα με την αλγερινή εφημερίδα «L’ Expression».

«Η μητέρα του είχε πει: “Ακόμη νιώθω ότι ο γιος μου είναι στο… El Guedid“. Ήταν μεγάλη η θλίψη της, παρόλο που ένιωθε ότι ο γιος της δεν βρισκόταν μακριά της», πρόσθεσε ο ξάδερφος του Omar.

Ένας γείτονας του απαχθέντος είπε στον αλγερινό τηλεοπτικό σταθμό Bilad: «Η καημένη η μαμά του πέθανε ενώ ήταν αιχμάλωτος, χωρίς να ξέρει τι του είχε συμβεί, χωρίς να ξέρει ότι όλο αυτό το διάστημα ήταν πραγματικά δίπλα της».

Οι εισαγγελείς στην Djelfa λένε ότι ο Ομάρ θα λάβει επιπλέον ψυχολογική φροντίδα.

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Djelfa ενημερώνει το κοινό ότι στις 12 Μαΐου στις 8 το βράδυ, τοπική ώρα, βρήκε το θύμα Omar Bin Omran, ηλικίας 45 ετών, στο σπίτι του γείτονά του, Β.Α., ηλικίας 61 ετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας.