Μπορεί η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, αναφορικά με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, να οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να την ακολουθήσουν και σήμερα το βράδυ να διεξάγεται η σχετική ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, ωστόσο τις τελευταίες ώρες καταγράφονται ρωγμές στο εν λόγω μέτωπο, καθώς όλοι θέλουν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, ο οποίος, μιλώντας χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, δήλωσε πως υπήρχαν διεργασίες για κοινοβουλευτική σύμπλευση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολύ πριν από το δημοσίευμα της εφημερίδας, «Βήμα της Κυριακής», περί ύπαρξης «μονταζιέρας» στις συνομιλίες που αφορούσαν τον σταθμάρχη της Λάρισας πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και κάποιες μέρες;», ρώτησε σχετικά ο κ. Παππάς, για να προσθέσει πως «είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη». «Μπορώ να σας το πω αυτό. Αυτά δεν γίνονται, αντιλαμβάνεστε, από ένα βράδυ σε πρωί», συνέχισε. Η εν λόγω αποκάλυψη περί υπόγειων διεργασιών μεταξύ των αντιπολιτευτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκάλεσε οξείες αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, που κάνει λόγο για «φαντασιώσεις».

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας το μεσημέρι της Κυριακής, 24 Μαρτίου, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Επίσης, θυμίζουμε πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλο, τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, έγιναν την Τρίτη, 26 του μηνός, από τις 10 το πρωί και μετά. Μάλιστα, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που δέχτηκαν να συνυπογράψουν, έλαβαν το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας γύρω στις 11 το πρωί.

Αντιδράσεις, όμως, στα λεγόμενα του κ. Παππά υπάρχουν και από τη Νέα Αριστερά, με πηγές του φορέα να τονίζουν: «Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε, όμως, ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές κι ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελάκη (σ.σ. που έκανε λόγο για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές), για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας. Ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου. Ξέρουμε, επιπλέον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα -διά στόματος της κυρίας Κεχαγιά- ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ξέρουμε, τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Αργότερα, ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς, την οποία προφανώς στηρίξαμε. Όλα αυτά είναι γεγονότα. Όπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του».

Είναι προφανές πως αυτές τις ώρες το ένα κόμμα επιχειρεί να «καπελώσει» το άλλο σε επίπεδο εντυπώσεων, ώστε να φανεί πως εκείνο έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο διαγκωνισμός αυτός γίνεται πιο έντονος μεταξύ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που κοντράρονται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το ποιο εκ των δύο θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Όποιος καταταγεί τρίτος μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη θα βρεθεί αντιμέτωπος με εσωκομματικά προβλήματα.