Με τις φωνές στην Ευρώπη για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν να πληθαίνουν και την ανησυχία να διαδέχεται τον εκνευρισμό στην Αθήνα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε που θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (τη Δευτέρα στις 11.30), ο οποίος ο ίδιος ζήτησε ενημέρωση, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στόχος είναι να υπάρξει μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού από την πλευρά του συνομίλησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη, ζητώντας του έκτακτη συνάντηση με σκοπό να του παρουσιάσει πρόταση εθνικής συνεννόησης για το ακανθώδες ζήτημα του προσφυγικού.

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» εξέφρασε την ανησυχία του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν, λέγοντας ότι «γίνεται ορατό τέτοιο ενδεχόμενο» στον απόηχο του τελεσιγράφου της Ένωσης προς την Αθήνα.

Όπως τόνισε: «δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα παλέψουμε τέτοιες προτάσεις, που δεν είναι επίσημες προτάσεις, ώστε να φύγουν από το τραπέζι» τόνισε, ζητώντας συσπείρωση όλων των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.