Το βίντεο που κατέγραφε η σύζυγός του αλλά και εκείνα από τον πύργο ελέγχου των συναδέλφων του μπορεί να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας με την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 που κατέπεσε κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οδηγώντας στον θάνατο τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, η κηδεία του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Η σύζυγός του, κατέγραφε την πτήση του, καθώς επρόκειτο να είναι η τελευταία του, στην οποία συνηθίζεται να καλούνται οι συγγενείς του πιλότου. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το OPEN, στα βίντεο που έχουν καταγραφεί, φαίνεται καθαρό ότι το κάθετο σταθερό πτερύγιο του αεροσκάφους αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα μια μη ελεγχόμενη πτήση.

Ο επισμηναγός εκτελούσε μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση που γινόταν μεταξύ εκπαιδευτών και όχι μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου. Το αεροσκάφος ήταν παλιό, υπηρετεί περίπου 50 χρόνια, αν και θεωρείται αξιόπιστο με υπογραφή τεχνικού εδάφους, ωστόσο η παλαιότητα μετράει.

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του Επαμεινώνδα Κωστέα

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης και μεγάλης συγκίνησης μεταφέρθηκε η σορός του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάλης Μαντίνειας του δήμου Δυτικής Μάνης, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία από τον μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο. Ανάμεσα στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και συναδέλφους του, πλήθος κόσμου κατέφτασε στον ιερό ναό, για να αποχαιρετήσει τον αδικοχαμένο πιλότο.

Παρόντες στην εξόδιο ακολουθία ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και των τριών Όπλων.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον ιερό ναό, για να πουν το τελευταίο αντίο στον επισμηναγό, αλλά και για να συμπαρασταθούν στα μέλη της οικογένειάς του, ενώ στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές.

Ο επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά την πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2Ε BUCKEYE, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως μάρτυρες της τραγωδίας ήταν η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά του επισμηναγού, που παρακολουθούσαν τη μοιραία πτήση κοντά στον διάδρομο προσγείωσης.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη στην τελετή απόδοσης τιμών στον Επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Η τελετή έγινε κατά την έπαρση της σημαίας σε μεσίστια θέση, λόγω του τριήμερου πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρέστησαν επίσης: ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, καθώς και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ένοπλων Δυνάμεων, Παναγίας Παντάνασσας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, με πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου στον Επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα (ΑΜ: 63824), ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.

Φωτογραφίες από την κηδεία…