Το τέλος κάθε χρόνου σηματοδοτεί μία καινούργια αρχή. Μία νέα χρονιά που θέτουμε νέους στόχους και επιθυμίες: τα λεγόμενα “New Years Resolutions”. Κάποιους από τους στόχους μας τους εκπληρώνουμε, ενώ άλλους όχι. Ο σωστός προγραμματισμός είναι σίγουρα το κλειδί για την επίτευξη τους και γιατί να μην γίνει όσο πιο όμορφος γίνεται; Γι’ αυτό και η καλύτερη λύση είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο, για να μην μας ξεφεύγει τίποτα μέσα στη μέρα. Έτσι κάθε ημέρα, αρκεί μία ματιά στο ημερολόγιο που έχουμε κρεμάσει στον τοίχο μας για να μην χάσουμε ένα επαγγελματικό ραντεβού, μία προπόνηση στο γυμναστήριο, μία συνεδρία με τον σύμβουλό μας ή ακόμη και την ευκαιρία να ευχηθούμε σ’ έναν καλό φίλο.

Φυσικά, όταν το ίδιο το ημερολόγιο αποτελεί ένα έργο τέχνης είναι ακόμη πιο εύκολο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάθε δημιουργικό ξεκίνημα. Γι’ αυτό το λόγο το Πλαίσιο συνεχίζει τη μοναδική του παράδοση και διανέμει δωρεάν και φέτος 100.000 αντίτυπα ενός ημερολογίου τοίχου με ένα μοναδικό, σύγχρονο ή κλασικό έργο τέχνης, αποκλειστικά Έλληνα δημιουργού, για να έχουμε όλοι μας ένα δημιουργικό έτος.

Ημερολόγιο 2024: Αλέξης Ακριθάκης, «Χωρίς τίτλο (12 ιστορίες)», 1973

Για το 2024, το Πλαίσιο έχει επιλέξει να τιμήσει έναν σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο της μεταπολεμικής εποχής, τον Αλέξη Ακριθάκη. Έτσι, το ημερολόγιο 2024 που θα μοιράσει φέτος η εταιρεία κοσμείται από το έργο «Χωρίς τίτλο (12 ιστορίες)», 1973. Πρόκειται για μία συλλογή από μοτίβα που έχουν κάτι να αφηγηθούν. Που μιλούν, χωρίς λέξεις. Που «αγγίζουν» την ποίηση, ενώ είναι ζωγραφική… Αυτό άλλωστε χαρακτήριζε την τέχνη του Αλέξη Ακριθάκη. 

Όπως ο ίδιος έγραψε το 1973:

«Στη ζωγραφική είναι περιττά τα λόγια,

στην ποίηση είναι περιττά τα σχέδια.

Κι όμως σχεδιάζεις ένα ποίημα ή 

γράφεις μια ζωγραφική.»

 – Αλέξης Ακριθάκης.

Πως ξεκίνησαν όλα…

Πολλές φορές η ιστορία πίσω από μία πρωτοβουλία είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με το ίδιο το αποτέλεσμα. Η αρχή για αυτή την όμορφη παράδοση έγινε το 1980, όταν η σύζυγος του Γιώργου Γεράρδου (πρόεδρο του ομίλου), Άννα, ζήτησε από τον Γιώργο Βογιατζή –πελάτη τότε του πρώτου καταστήματος Πλαίσιο στην οδό Στουρνάρη, ιδιοκτήτη φροντιστηρίων Σχεδίου και αδελφό του ζωγράφου Χάρη Βογιατζή– να αγοράσει ένα τρίπτυχο έργο του καταξιωμένου εικαστικού, προκειμένου να εκτυπώσει ημερολόγια τοίχου με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, ως δώρο σε όλους τους πελάτες του καταστήματος.

Η αποδοχή που έλαβε ήταν τόσο μεγάλη που η κίνηση επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά, και εκείνη που ακολούθησε, και κάθε χρονιά έκτοτε, οδηγώντας σε αυτό που πλέον αποτελεί γιορτινή παράδοση. Έτσι, 40 και χρόνια μετά η παράδοση συνεχίζεται και τους τοίχους μας κοσμεί ένα ημερολόγιο που όχι μόνο μας εμπνέει, αλλά μας μυεί και στον κόσμο της ελληνικής εικαστικής τέχνης.

Ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συστηθεί σε έργα σπουδαίων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών από ποικίλα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Ενδεικτικά, τα περιζήτητα ημερολόγια έχουν κοσμήσει –μεταξύ άλλων– έργα με την υπογραφή των Χάρη Βογιατζή, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Μυταρά, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Γραμματόπουλου, Γιώργου Λάππα, Γιώργου Μήλιου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Νίκου Κεσσανλή, Σωτήρη Σόρογκα, Μανώλη Χάρου, Αλέκου Φασιανού, Χρίστου Καρρά, Κώστα Τσόκλη, Παύλου Σάμιου, Παναγιώτη Τέτση, Άγγελου Παπαδημητρίου, Σπύρου Παπαλουκά, Μάρως Μιχαλακάκου και Ιάσονα Μέγκουλα (Cacao Rocks).

Μάλιστα, πέρα από τη φωτογραφία και τα στοιχεία κάθε έργου, το καλόγουστο ημερολόγιο φέρει πάντα στην πίσω πλευρά του αναλυτικό πληροφοριακό υλικό για τον εκάστοτε τιμώμενο καλλιτέχνη, με στόχο το κοινό να σχηματίζει μια πλήρη εικόνα για το έργο του. Με αυτόν τον τρόπο η προσφορά των καλλιτεχνών γίνεται προσιτή σε χιλιάδες σπίτια.

Αν θέλεις και εσύ να ξεκινήσεις το νέο έτος δυναμικά, δημιουργικά και γεμάτος έμπνευση δεν έχεις παρά να επισκεφθείς ένα κατάστημα Πλαίσιο για να κάνεις τις αγορές σου και να λάβεις ως δώρο το συλλεκτικό Ημερολόγιο για το 2024.