Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής και κατά την β’ ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα. «Υπέρ» του σχεδίου νόμου επί της αρχής, κατά την β’ ανάγνωσή του στην Επιτροπή, τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά. Καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες», «Νίκη» και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

«Η συζήτηση του κύριου μέρους του νομοσχεδίου στην Επιτροπή δείχνει ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία από όλους μας ότι αυτό έχει θετικές διατάξεις και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της Οδηγίας» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης κατά την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερωτήματα τεχνικού χαρακτήρα που τέθηκαν στην συζήτηση, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος, ένα έτος, για τις εταιρείες και την ΑΑΔΕ για να προετοιμαστούν. Για την υλοποίηση, τα τεχνικά θέματα εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου, είπε ότι η προετοιμασία των συστημάτων της ΑΑΔΕ, «είναι θέματα σημαντικά δεν τα υποτιμούμε αλλά τα παρακολουθούμε και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους»

Ο υφυπουργός, επίσης, απέρριψε την κριτική ότι «εκχωρούμε τον φορολογικό έλεγχο σε διεθνή οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ» λέγοντας πως είμαστε συνδιαμορφωτές μέσω διαπραγματεύσεων που έγιναν για την θέσπιση αυτού του πλαισίου που ευνοεί την Ελλάδα καθώς δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος και τελικά εμείς θα βρεθούμε κερδισμένοι. Η Οδηγία αυτή, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης αποτελεί μια εθελοντική συμφωνία με συνεκτική εκδοχή γι’ αυτό και έχουν ξεπεράσει τις 137 οι χώρες που την υιοθετούν.

Ο κ. Θεοχάρης, σχολιάζοντας τις φορολογικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «η προκαταβολή φόρου φέρνει ένα έσοδο της τάξεως των 4,2 δισ. ευρώ και όχι 1,8 δισ. ευρώ που το κοστολόγησε η πρότασή σας. Επίσης, δεν ξέρω, τι αμφισβητείτε από την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ που είναι 2,4 δισ. ευρώ ή τα υπόλοιπα που λέτε». Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μερίσματα, ο υφυπουργός είπε «αυτό θα είναι το κίνητρο για να φύγουν ιδιαίτερα οι μεγάλοι όμιλοι από την Ελλάδα και να πάνε άλλες χώρες, διότι ενδοομιλικά δεν υπάρχει φορολόγηση άρα θα επιλέξουν χώρα με μικρότερη φορολόγηση επί των μερισμάτων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αστοχίες των προβλέψεων των εξαγωγών του 2023 που καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «εάν παρακολουθήσετε την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ αυτή η μείωση εξηγείται από την καταστροφή της Θεσσαλίας». «Είναι προφανές ότι αυτή η καταστροφή είχε πολύ μεγάλη επίπτωση σε μια σειρά από παραγωγικούς και επενδυτικούς δείκτες (επενδύσεις, αποθέματα, εξαγωγές, εισαγωγές κ.λπ). Η πτώση αυτή των επιμέρους δεικτών καταγράφεται έντονα στο τέλος του τρίτου και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία» σημείωσε και προσέθεσε:

«Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε ότι το 4% είναι διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ, άρα οι επενδύσεις παίζουν έναν πολύ ισχυρό ρόλο και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ … Συνεπώς, το αποτέλεσμα είναι μάλλον θετικό υπέρ των επενδύσεων. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως μεγάλο μέρος των επενδύσεων και των ποσοστών αυτών επηρεάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου για να καταγραφεί αυτός ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας των επενδύσεων που δημιουργείται απαιτεί κάποιο χρόνο, οπότε όποιο μέρος χάθηκε το 2023 θα έρθει και θα καταγραφεί στο 2024».