Στην ψηφιακή εποχή πέρασαν και οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς το δημόσιο. Μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY υποβάλλονται, πλέον, αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων και κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που φορολογούνται με συντελεστή 0,5%.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι δηλώσεις δωρεών που υποβάλλονται προαιρετικά και από τις 8 Μαΐου 2024 υποχρεωτικά, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, είναι οι εξής:

α) Δηλώσεις δωρεών για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο από τις 19/4/2024. Ειδικότερα:

  • Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.),
  • Αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων κάθε είδους (πλην χρηματικών ποσών)
  • Δηλώσεις για ματαίωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί ψηφιακά.
  • Δηλώσεις για δωρεές που έχουν συντελεστεί από 1/1/2024 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

β) Δηλώσεις για δωρεές που έχουν συντελεστεί από 1/1/2024 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ειδικότερα:

  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρημάτων, που υποβάλλονται ανά ζεύγος δωρητή-δωρεοδόχου και
  • Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών που υποβάλλονται μονομερώς από το δωρεοδόχο νομικό πρόσωπο, χωρίς αναγραφή των στοιχείων των δωρητών.

Για όλες τις παραπάνω δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία «Δήλωση φόρου δωρεάς σε πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001».

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myPROPERTY.

Φόροι

Η απόφαση Πιτσιλή

Η απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει τα εξής:

  1. Υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY (myproperty.aade.gov.gr) οι κατωτέρω αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς που υπάγονται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 0,5% και αφορούν δωρεές προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν συντελεστεί και για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση έχει γεννηθεί από την 1.1.2024 και μετά. Ειδικότερα:

α) Δηλώσεις για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς.

Οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου δωρεάς, για συμβόλαια που συντάσσονται από 19.4.2024 και αφορούν: αα) ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.) και αβ) κινητά περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους πλην των χρηματικών ποσών (ενδεικτικά μετοχές, απαιτήσεις, αξίες, αυτοκίνητα, έργα τέχνης, κ.λπ.). Ψηφιακά επίσης υποβάλλονται και οι δηλώσεις για ματαίωση σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου, εφόσον οι αρχικές έχουν υποβληθεί ψηφιακά. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συντάσσεται μία δήλωση ανά ζεύγος δωρητή/δωρεοδόχου, ανεξαρτήτως του αριθμού των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων (κινητών ή ακινήτων).

β) Δηλώσεις για τις οποίες δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς.

Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου δωρεάς κινητών περιουσιακών στοιχείων ή χρηματικών ποσών. Στις περιπτώσεις αυτές συντάσσεται μία δήλωση ανά ζεύγος δωρητή/δωρεοδόχου, ανεξαρτήτως του αριθμού των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων (κινητών, χρηματικών ποσών). Σε περίπτωση περισσότερων δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων με διαφορετική ημερομηνία παράδοσης συντάσσονται αντίστοιχα, περισσότερες δηλώσεις.

Εξαιρέσεις

  1. Κατ’ εξαίρεση, μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) εξακολουθούν να υποβάλλονται:

α) Δηλώσεις δωρεάς με δωρητές φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατοικούν ή εδρεύουν στο εξωτερικό, εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Φορολογικό Μητρώο και δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ,

β) δηλώσεις δωρεάς προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, τα οποία υπάρχουν ή συνιστώνται νόμιμα σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου, καθώς και τα λοιπά αντίστοιχα αλλοδαπά με τον όρο της αμοιβαιότητας και οι περιουσίες του άρθρου 50 του ν. 4182/2013 (Α’ 185), εφόσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς εθνικούς ή θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς ή εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς ή γενικά επωφελείς για την κοινωνία εν όλω ή εν μέρει, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4182/2013,

γ) δηλώσεις δωρεάς χρηματικών ποσών που συντελούνται εντός του έτους 2024, εφόσον από 1.1.2024 έχει συντελεστεί έτερη δωρεά χρηματικού ποσού που αφορά το ίδιο ζεύγος δωρητή-δωρεοδόχου και για την οποία έχει υποβληθεί δήλωση σε έντυπη μορφή,

δ) δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός Α.Π.Α.Α.,

ε) δηλώσεις δωρεάς στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής τους λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, κατόπιν σχετικής επιβεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΔΗΛΕΔ.

Φόροι

Διαδικασία υποβολής – δικαιολογητικά

  1. Η δήλωση φόρου δωρεάς συμπληρώνεται από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που θα καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη και υποβάλλεται ψηφιακά από τους συμβαλλομένους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Ως προς το δωρεοδόχο νομικό πρόσωπο καθώς και σε περίπτωση που συμβάλλεται νομικό πρόσωπο ως δωρητής η δήλωση υποβάλλεται από τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Η υποβολή της δήλωσης από τους συμβαλλομένους συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και της ακρίβειας των δηλουμένων από αυτούς.
  2. Η δήλωση φόρου δωρεάς υποβάλλεται ψηφιακά από τους συμβαλλομένους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Ως προς το δωρεοδόχο νομικό πρόσωπο καθώς και σε περίπτωση που συμβάλλεται νομικό πρόσωπο ως δωρητής η δήλωση υποβάλλεται από τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Η έναρξη της διαδικασίας για τη συμπλήρωση και την υποβολή της δήλωσης γίνεται είτε από τον δωρητή είτε από το δωρεοδόχο. Οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται με την αποδοχή αυτής από τον έτερο των δηλούντων και συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και της ακρίβειας των δηλουμένων από αυτούς.
  3. Κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ακινήτου, συμπληρώνονται από τον συμβολαιογράφο τα αντίστοιχα κατά περίπτωση φύλλα υπολογισμού για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων. Για μερίδες ή μερίδια ή μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές κ.λπ., για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας συμπληρώνονται και επισυνάπτονται κατά περίπτωση τα έντυπα. Για τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία αναγράφεται στη δήλωση η αγοραία αξία αυτών.
  4. Στις δηλώσεις δωρεάς επισυνάπτεται υποχρεωτικά το τελευταίο δημοσιευμένο καταστατικό του δωρεοδόχου νομικού προσώπου, από το οποίο προκύπτει ο εθνικός ή θρησκευτικός ή φιλανθρωπικός ή εκπαιδευτικός ή πολιτιστικός ή γενικά επωφελής για την κοινωνία σκοπός του καθώς και πιστοποιητικό μεταβολών αυτού. Εφόσον πρόκειται για δωρεά κινητών ή χρημάτων, επισυνάπτονται τα αποδεικτικά σύστασης των δωρεών (όπως τραπεζικό έμβασμα, απόδειξη είσπραξης κ.λπ.). Εφόσον η δωρεά κινητού περιουσιακού στοιχείου έχει συσταθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό επισυνάπτεται το συμφωνητικό αυτό.