Πριν από λίγο καιρό, η Hailey Bieber μοιράστηκε με τους ακολούθους της στα social media ένα βίντεο στο οποίο έδειχνε ένα χρόνιο δερματολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, εξηγώντας ότι λέγεται περιστοματική δερματίτιδα, και τονίζοντας ότι ενώ αρχικά προσπαθούσε να το αντιμετωπίσει μόνη της, τελικά απευθύνθηκε σε γιατρό που την καθοδήγησε σωστά.

Η Hailey Bieber πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση από τα 19 της, με εξάρσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η παραδοχή του δερματολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, ήταν ενθαρρυντική για εκατομμύρια γυναίκες εκεί έξω που νομίζουν ότι παλεύουν μόνες τους με τις ατέλειες της επιδερμίδας τους, ενώ γκρέμισε τον μύθο που θέλει τις celebrities να είναι άτρωτες και να παρουσιάζονται συνεχώς με αψεγάδιαστη επιδερμίδα, κάτι που δημιουργεί στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.

Στο βίντεο που ανέβασε στο TikTok, εξηγεί πώς εμφανίζεται η δερματίτιδα σε εκείνη, καθώς επίσης και τι κάνει για να την αντιμετωπίσει. «Πυροδοτείται από διαφορετικά πράγματα και συνήθως εμφανίζεται στα μάγουλά μου, γύρω από το στόμα μου ή μερικές φορές γύρω και κάτω από τα μάτια μου. Κάποια πράγματα που παρατήρησα ότι το ενεργοποιούν: δοκιμάζοντας ένα νέο προϊόν, ένα προϊόν που είναι πολύ σκληρό, ο καιρός, κάποια αντηλιακά και η χρήση μάσκας. Γι’ αυτό, προσωπικά για το δέρμα μου, προτιμώ τα εξαιρετικά ήπια αντιφλεγμονώδη προϊόντα που θα βοηθήσουν να απαλύνω το δέρμα μου και δεν θα προκαλέσουν ξέσπασμα δερματίτιδας. Με βοήθησε πολύ το γεγονός πως πήρα διάγνωση από έναν δερματολόγο, αφού πριν προσπαθούσα επίμονα να το αντιμετωπίσω μόνη μου. Μερικές φορές ερεθίζεται τόσο πολύ που μόνο μια συνταγογραφούμενη κρέμα θα το ηρεμήσει. Η αυτοδιάγνωση είναι no-no».

@haileybieber

Perioral Dermatitis! Lets talk about it!!

♬ Aesthetic Vibes – Megacreate

Η γνώμη της ειδικού για την περιστοματική δερματίτιδα

Εμείς επικοινωνήσαμε με τη δερματολόγο κ. Φωτεινή Μπανάκα, η οποία μας εξήγησε τα πάντα για την περιστοματική δερματίτιδα.

Η περιστοματική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου, που προσβάλλει πιο συχνά γυναίκες 20-45 ετών, αλλά και παιδιά, ενώ συγχέεται συχνά με την ακμή ή το έκζεμα. Παρόλο που είναι μια πάθηση που δεν απειλεί τη ζωή, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πασχόντων, καθώς αφορά το πρόσωπο και μπορεί να απαιτηθεί μακροχρόνια θεραπεία μέχρι να αποκτηθεί ένα ικανοποιητικό κοσμητικό αποτέλεσμα.

Είναι μια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας. Ωστόσο, στην αιτιοπαθογένεια φαίνεται ότι εμπλέκεται η χρόνια χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών είτε με τη μορφή κρέμας είτε με τη μορφή των εισπνεόμενων αερολυμάτων που λαμβάνονται για άλλη πάθηση. Καλλυντικά με βαριά, λιπαρή υφή που χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο ή φθοριούχες οδοντόκρεμες κάποιες φορές φαίνεται ότι αποτελούν τον αιτιολογικό παράγοντα. Η διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού από συστατικά, όπως η ρετινόλη ή τα διάφορα οξέα που χρησιμοποιούνται ως απολεπιστικά, καθώς και τα έντονα scrubs, την εγκυμοσύνη, τις ορμονικές διαταραχές ή τα αντισυλληπτικά μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της περιστοματικής δερματίτιδας. Η υπεριώδης ακτινοβολία, η ζέστη, ο αέρας ενδέχεται να επιδεινώσουν την περιστοματική δερματίτιδα.

Κλινικά, η περιστοματική δερματίτιδα εμφανίζεται με κόκκινες βλατίδες, φλυκταινίδια ή βλατιδοφυσαλίδες σε ερυθηματώδη βάση που μπορεί κατά τόπους να έχουν συρρέοντα χαρακτήρα και ο ασθενής να έχει αίσθημα καύσου ή νυγμών ή και κνησμού στα σημεία εντόπισης. Συνήθως εντοπίζεται γύρω από το στόμα, όμως μπορεί να εμφανιστούν βλάβες και στη ρινοπαρειακή χώρα, στα βλέφαρα ή ακόμα και στο μέτωπο.

Η περιστοματική δερματίτιδα θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από άλλες παθήσεις, όπως η κοινή ακμή, η ροδόχρους νόσος, η δερματίτιδα εξ επαφής και η σαρκοείδωση, γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή του δερματολόγου.

Στα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της περιστοματικής δερματίτιδας περιλαμβάνεται η διακοπή χρήσης τοπικών κορτικοστεροειδών είτε σταδιακά είτε άμεσα (αυτό θα το κρίνει ο δερματολόγος), η διακοπή ερεθιστικών παραγόντων (όπως η ρετινόλη, η βιταμίνη C, τα οξέα φρούτων), η χρήση ενυδατικών παραγόντων με ελαφριά υφή χωρίς συντηρητικά, η χρήση αντηλιακού με φυσικά φίλτρα, η χρήση οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο.

Η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή αντιμετώπιση, καθώς είναι μια πάθηση που δεν υποχωρεί από μόνη της. Ο δερματολόγος θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει μόνο τοπικά σκευάσματα ή και φάρμακα από το στόμα, αναλόγως της βαρύτητας. Η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί επίσης να λειτουργήσει ευεργετικά.