Η κινηματογραφική εβδομάδα που διανύουμε, δεν θα λέγαμε πως είναι συναρπαστική. Οι νέες ταινίες που έκαναν πρεμιέρα την Πέμπτη (18/4) αν και αρκετές είναι σχεδόν μέτριες ωστόσο, ξεχωρίσαμε μία που μας συγκίνησε βαθιά, χωρίς, όμως, να είναι η κλασική μελοδραματική.

Ο λόγος για τη νέα ταινία του Γκέντιαν Κότσι, «Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια», το διαμαντάκι από την Αλβανία που αποτέλεσε κι επίσημη πρόταση της χώρας για «καλύτερη διεθνής ταινία« στα φετινά Όσκαρ. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία δύο κωφών διδύμων αδελφών στα 30 τους χρόνια, οι οποίοι ανακαλύπτουν ότι εξαιτίας μίας γενετικής ασθένειας, θα χάσουν σταδιακά και αμετάκλητα την όρασή τους. Αγωνίζονται να δώσουν στις αφόρητες υπαρξιακές τους συνθήκες, μια διαφορετική τροπή.

Η ιστορία από μόνη της είναι τραγική, όμως, αυτό που καταφέρνει ο Κότσι, είναι να συγκινήσει το κοινοί, χωρίς να το «εκβιάζει συναισθηματικά. Το αντίθετο, σε πολλά σημεία, σκηνοθετικά η ταινία πάσχει, βγάζοντας τον θεατή από το mood (κοινώς κάπου ψιλοβαριέσαι), όμως, η γεύση που σου αφήνει στο τέλος είναι καλή. Αποχωρείς από την αίθουσα συγκινημένος/η και προβληματισμένος/η για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η υπόθεση της ταινίας

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Agim και o Gëzim, δύο κωφοί πανομοιότυποι δίδυμοι, πλέον στα τριάντα τους, ζουν αχώριστοι κάτω από την ίδια στέγη. Η Ana μια νέα, σπιρτόζα, όμορφη γυναίκα είναι κοπέλα του Gëzim και τους επισκέπτεται αρκετά συχνά.

Ένα βράδυ, ο Agim καθώς οδηγεί επιστρέφοντας με τον Gëzim στο σπίτι τους, η όρασή του θολώνει και γλιτώνουν ως εκ θαύματος το να τους συμβεί ένα πολύ σοβαρό ατύχημα. Λίγες μέρες μετά τα δύο αδέρφια επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο, όπου ανακαλύπτουν ότι λόγω μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, προοδευτικά αλλά μη αναστρέψιμα, θα χάσουν την όρασή τους.

Βυθιζόμενοι αργά σε ένα αφόρητο σιωπηλό σκοτάδι, μην μπορώντας να βλέπουν ούτε τον κόσμο αλλά ούτε ο ένας τον άλλον πια, και έχοντας μόνο την Αna δίπλα τους, τα δύο αδέρφια πρέπει να πάρουν μια δύσκολη και δυνατή απόφαση γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ και φορώντας καινούργια παπούτσια.

Η νέα ταινία του Γκέντιαν Κότσι έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. Το αλμοβοδαρικού ύφους φιλμ, καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και δη με τον ιερό δέσιμο των δύο ομοζυγωματικών αδελφών. Μια συγκινητική άνευ όρων αδελφική αγάπη, που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως απέσπασε το «βραβείο κοινού» στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι σίγουρα οι δύο πρωταγωνιστές, τα δύο αδέλφια από την Πορτογαλία, Εντγκαρ και Ραφαέλ Μοράις, οι οποίοι μάλιστα διδάχτηκαν την αλβανική νοηματική γλώσσα για τις ανάγκες των ρόλων τους. Οι δύο πρωταγωνιστές προσεγγίζουν με σεβασμό τον ρόλο τους, αποφεύγουν τους κραυγαλέους μελοδραματισμούς στην ερμηνεία τους, βγάζοντας μία απίστευτη φυσικότητα που κάνει τους θεατές κομμάτι τους, βάζοντας τους μέσα στο πρόβλημά τους.

Αν και σε κάποια σημεία, η ταινία κάνει κοιλιά και είναι αργή σκηνοθετικά, σε γενικές γραμμές το πρόσημο είναι θετικό. Και είναι ιδιαίτερη, όπως και ο μακροσκελής τίτλος της, «Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια».

Πληροφορίες

Χώρα παραγωγής: Αλβανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κόσοβο
Έτος παραγωγής: Νοέμβριος 2022
Διάρκεια: 95’
Γλώσσα: Αλβανικά
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Gentian Koçi
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης
Πρωταγωνιστούν: Edgar Morais, Rafael Morais, Drita Kabashi