Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει από σήμερα στο Μάλμε της Σουηδίας. Τους δύο ημιτελικούς (7 και 9 Μαΐου) και τον τελικό (11 Μαΐου) θα μεταδώσει η ΕΡΤ1 με την Τζένη Μελιτά και το Δεύτερο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό της Eurovision.

Τι θα δούμε στον αποψινό Α’ Ημιτελικό;

Η Ελένη Φουρέιρα θα ανοίξει τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision με μία απολαυστική εμφάνιση του Fuego, υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο το act που της χάρισε τη 2η θέση για την Κύπρο το 2018.

Στη συνέχεια, η Ισπανίδα Chanel και ο Σουηδός Eric Saade θα δώσουν το δικό τους performance, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα rewind από παλιότερες νικητήριες συμμετοχές στην οθόνη, όπως εκείνες της Celine Dion (1988), των Kalush Orchestra (2022) και της Loreen (2012, 2023).

Το διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης

Η σειρά εμφάνισης όλων των χωρών στον Α΄ Ημιτελικό είναι η εξής: Κύπρος, Σερβία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Γερμανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Μολδαβία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο. Στον Α’ Ημιτελικό, εμφανίζονται και ψηφίζουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο από τις «Big Five», καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία, οι οποίες προκρίνονται απευθείας στον Τελικό.

Παρουσιάστριες της αποψινής βραδιάς, όπως και όλων των σόου έως το Σάββατο θα είναι η Petra Mede και η Malin Åkerman.

Δείτε τα τραγούδια των χωρών που διεκδικούν απόψε την πρόκριση στον τελικό

Το τραγούδι της Σερβίας

To τραγούδι της Λιθουανίας

Το τραγούδι της Ιρλανδίας

Το τραγούδι της Ουκρανίας

Το τραγούδι της Πολωνίας

Το τραγούδι της Κροατίας

Το τραγούδι της Ισλανδίας

Το τραγούδι της Σλοβενίας

Το τραγούδι της Φινλανδίας

Το τραγούδι της Μολδαβίας

Το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν

Το τραγούδι της Αυστραλίας

Το τραγούδι της Πορτογαλίας

Το τραγούδι του Λουξεμβούργου

Στον αποψινό Α’ Ημιτελικό θα δούμε για πρώτη φορά τις τρεις από τις έξι χώρες που προκρίνονται κατευθείαν στον Μεγάλο Τελικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και την περσινή νικήτρια, Σουηδία) να ερμηνεύουν κι αυτές κανονικά τα κομμάτια τους, αν και δεν συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος του ημιτελικού, οπότε δεν μπορούν να ψηφιστούν.

Θα εμφανιστεί και ο «Θρύλος» της διοργάνωσης Τζόνι Λόγκαν

Ανάμεσα στα τραγούδια 4-5 και 8-9 θα δούμε διαφημιστικά μηνύματα. Τις εμφανίσεις του Α’ Ημιτελικού κλείνει το Λουξεμβούργο, που επιστρέφει στον διαγωνισμό της Eurovision μετά από 31 ολόκληρα χρόνια απουσίας, ενώ λίγο μετά τις performances των 15 χωρών, στη σκηνή ανεβαίνει ο «θρύλος» και δύο φορές νικητής της διοργάνωσης, Johnny Logan, αλλά και ο Σουηδός Benjamin Ingrosso (2018, 7η θέση), που θα αποτελέσουν τα interval acts της βραδιάς.