Να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που στέλνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα, κυρίως η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, επιχειρούν οι μεγάλες πρεσβείες στην Αθήνα, διπλωματικοί παράγοντες, κεντρικά στελέχη ξένων think tank, αλλά και βασικοί οικονομικοί σύμβουλοι διεθνών επενδυτικών σχημάτων.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, κυρίως η αδυναμία συνεννόησης, βασικό στοιχείο σε μια δυτική δημοκρατία, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης -είδαμε τι έγινε πρόσφατα και στο Κοινοβούλιο τόσο με την πρόταση μομφής όσο και χθες για την κυβερνητική τροπολογία για τους καταδικασθέντες ναζιστές και χρυσαυγίτες-, δημιουργούν, όπως και να το κάνουμε, ένα κλίμα που επηρεάζει σε απόλυτο βαθμό και τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των συγκεκριμένων «συστημάτων».

Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και οι αναλύσεις τους διαφοροποιούνται ανάλογα με ποιον εγχώριο πολιτικό παράγοντα συνομιλούν και τι σχέδια έχει ο ίδιος για το βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο περιβάλλον και πώς εκτιμά τη στρατηγική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κεντρικό όμως συμπέρασμα όλων είναι ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο και αυτό που κυριαρχεί είναι ακόμα η… αταξία, κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό που ακούγεται σε διάφορες συνάξεις.

Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν τις τελευταίες ημέρες ότι, σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά τα λάθη της ΝΔ, δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη δυναμική που θα ανέμενε κανείς. Σε διάφορες συνάξεις κεντρικό θέμα στις αναλύσεις που γίνονται είναι η «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα και έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια. Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε διάφορα γραφεία στην Αθήνα κάποιοι ήδη συζητούν και το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, όσο παράδοξο και εάν ακούγεται αυτό το σενάριο στην παρούσα φάση. Το σενάριο συνδέεται με τις εκλογές της απλής αναλογικής και την προοπτική της ακυβερνησίας.

Εάν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις εκλογές 2023, για την οποία όλοι συμφωνούν πως είναι πρώτη δύναμη -για διαφορά δε μιλάει κανείς- από το ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι το ιδανικό θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα ήταν το ιδεατό σενάριο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρεσβείες κυρίως λόγω της διαχείρισης των δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μπορεί αυτό να γίνει; Δύσκολο λένε, αν και τίποτα στην πολιτική δεν μπορεί να αποκλειστεί σημειώνουν οι πιο μυημένοι. Αυτό είναι το ιδεατό σενάριο για το Βερολίνο, αλλά έχει πολύ δρόμο αυτό να εξελιχθεί και να γίνει πράξη. Βέβαια, ορισμένοι αναρωτιούνται μήπως απαιτείται μια συνεννόηση των δύο βασικών διεκδικητών της εξουσίας, ώστε να μην υπάρξουν παλινδρομήσεις σε βασικά ζητήματα.

Η γραμμή του Μαξίμου: Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Οι περισσότεροι έχετε ακούσει το δίλημμα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο είναι: «Δημοκρατία ή εκτροπή;». Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου όμως λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατασκευάζει ανιστόρητα διλήμματα, αλλά δεν λέει κουβέντα για το πραγματικό δίλημμα: Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Επειδή θέλαμε να μάθουμε τι γίνεται στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού επιτελείου, ψάξαμε και ρωτήσαμε ποια είναι η γραμμή στην πορεία προς τις εκλογές και ανακαλύψαμε από βουλευτή επαρχίας το ενημερωτικό σημείωμα που λαμβάνουν και στο οποίο αναφέρουν συγκεκριμένα επιχειρήματα. Τι γράφουν σε αυτά;

Ενδεικτικά σας αναφέρω: «Ο κ. Τσίπρας, καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές, παραχαράσσοντας εντελώς την αλήθεια, αγνοώντας παντελώς την Ιστορία και κυρίως υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών, κατασκευάζει διάφορα ερωτήματα προς άγραν ψήφων και τα παρουσιάζει σαν διλήμματα. Αυτό το οποίο δεν έχει τολμήσει να πει είναι το πραγματικό ερώτημα, το πραγματικό δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Και το δίλημμα αυτό είναι απλό και ξεκάθαρο: Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Ποιος είναι ο ικανότερος, ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για την κοινωνία και την πατρίδα; Ποιος υπήρξε ο πιο ικανός και αποτελεσματικός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της θητείας του; Με ποιον η χώρα είχε πιο ενισχυμένη τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον; Ποιος εφάρμοσε πολιτικές που υιοθετήθηκαν και από άλλες χώρες; Ποιος έβγαλε τη χώρα από το ευρωπαϊκό περιθώριο και την έφερε στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων; Ποιος απέδειξε στην πράξη ότι πιστεύει στη μείωση των φόρων; Ποιος εφάρμοσε πολιτικές που έφεραν τη χώρα στην πρωτοπορία των επενδύσεων, των εξαγωγών, της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας; Με ποιόν η ελληνική κοινωνία είδε μια τόσο αποτελεσματική στήριξη και το Κράτος να λειτουργεί ουσιαστικά, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που φέρνουν οι πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις; Ποιος ενίσχυσε τις στρατηγικές συμμαχίες και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας;».

Προεκλογικό κλίμα στο Κοινοβούλιο

Και επειδή λέμε για εκλογικά διλήμματα, να σας πληροφορήσουμε ότι ήταν άκρως προεκλογικό το κλίμα χθες στο Κοινοβούλιο τόσο στο εντευκτήριο, στο καφενείο και στους διαδρόμους μεταξύ των βουλευτών όλων των κομμάτων. Με δεδομένο ότι υπήρχαν αρκετοί βουλευτές χθες στο Κοινοβούλιο λόγω και της κυβερνητικής τροπολογίας για την απαγόρευση της συμμετοχής στις εκλογές των καταδικασθέντων νεοναζί και χρυσαυγιτών, όλοι συζητούσαν για το χρόνο των εκλογών και πότε θα… πατήσει το κουμπί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*** Δυο ενδιαφέροντα βιβλία του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Σωτηρέλη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαζήση και είναι άκρως επίκαιρα. Το ένα με τίτλο «Σύνταγμα και Δημοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης- Από την παγκοσμιοποίηση στην κρίση και στην πανδημία» και το άλλο: «Τα κρίσιμα διλήμματα του ελληνικού προοδευτικού χώρου».