Νέες αναλύσεις της μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής μέχρι σήμερα για το φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy (αντίστοιχο του Ozempic) ρίχνουν φως στα οφέλη, αλλά και τις παρενέργειες από τη χρήση του. Πόσο γρήγορα οδηγεί στη μείωση των κιλών και για πόσο καιρό; Πόσο ασφαλές είναι;

Οι αναλύσεις της δοκιμής που φέρει το όνομα Select και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πέρυσι και έδειξαν ότι το Wegovy, επιπλέον της απώλειας βάρους, βοηθά να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος καρδιοπαθειών, επίσης υποστηρίζουν ότι το φάρμακο λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά, λένε οι ερευνητές, εγείροντας νέα ερωτήματα για τον τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα τόσο δημοφιλή φάρμακα.

Ο Δρ. Harlan Krumholz, καρδιολόγος και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Νοσοκομείο Yale New Haven, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, σημείωσε πως και μια δεύτερη μελέτη είχε αντίστοιχα ευρήματα για την καρδιακή ανεπάρκεια. «Δεν έχουμε συναντήσει φάρμακο με τέτοιο εύρος οφελών για την καρδιά», τόνισε, σύμφωνα με το CNN.

Η δοκιμή Select, που χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk που παράγει το Wegovy, έδειξε πέρυσι πως το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή εν γένει θανάτου από κάποιο καρδιακό πρόβλημα κατά 20% σε άτομα με υπάρχοντα καρδιαγγειακό κίνδυνο, παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Στη δοκιμή συμμετείχαν 17.600 άτομα από 41 χώρες μεταξύ 2018 και 2021.

Ερευνητές συνέχισαν να αναλύουν τα δεδομένα της δοκιμής και οι νέες αναλύσεις, που παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα για ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το Wegovy έως και τέσσερα χρόνια. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικότερα συμπεράσματα.

Η μέση απώλεια βάρους ήταν πάνω από 10% και διατηρήθηκε έως και 4 χρόνια

Η ανάλυση έδειξε μέση απώλεια βάρους λίγο πάνω από 10% για άτομα που χρησιμοποίησαν σεμαγλουτίδη, το δραστικό συστατικό του Wegovy, σε σύγκριση με 1,5% για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επίσης, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το φάρμακο, συνήθως έχαναν βάρος για περίπου 65 εβδομάδες (ένα χρόνο και τρεις μήνες), προτού σταθεροποιηθούν.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ακόμη μεγαλύτερη μέση απώλεια βάρους από τη χρήση του Wegovy, περίπου 15% σε 68 εβδομάδες. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές για τη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους, αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η πρώτη μελέτη σχεδιάστηκε ειδικά για να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα και περιελάμβανε πιο δομημένες παρεμβάσεις τον τρόπο ζωής σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση σε σύγκριση με τη τελευταία δοκιμή Select, η οποία σχεδιάστηκε για να ελέγξει εάν το φάρμακο προλαμβάνει τα καρδιακά επεισόδια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η μέση απώλεια βάρους 10% για τα άτομα που χρησιμοποιούν Wegovy, διατηρήθηκε για έως και 208 εβδομάδες (τέσσερα χρόνια). Όσο χρόνο δηλαδή διήρκησε η έρευνα.

Το ποσοστό απώλειας βάρους ποικίλλει

Στη νέα ανάλυση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι μετά από δύο χρόνια, περίπου το 68% των ατόμων που έπαιρναν Wegovy είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους. Σχεδόν το 23% έχασαν τουλάχιστον το 15% του σωματικού βάρους και σχεδόν το 5% των συμμετεχόντων έχασαν περισσότερο από 25%. Αυτό δείχνει ότι η προαναφερθείσα μέση απώλεια βάρους 10% είναι απλώς ένας μέσος όρος και ότι ο καθένας έχει διαφορετική εμπειρία από τη λήψη του φαρμάκου.

Καμία έκπληξη για τις παρενέργειες

Συνολικά, το 17% των συμμετεχόντων αποφάσισαν να τερματίσουν τη δοκιμή του Wegovy λόγων παρενεργειών. Και αυτές οι παρενέργειες είναι οι γνωστές που προκαλούνται από τα φάρμακα με σεμαγλουτίδη: Κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, διάρροια, έμετος και δυσκοιλιότητα, που συνήθως επηρέαζαν τους ανθρώπους τους πρώτους μήνες της μελέτης, όσο η δόση του φαρμάκου αυξανόταν. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν παρατηρήθηκαν άλλα νέα συμπτώματα.

Απίστευτα οφέλη πέρα ​​από την απώλεια βάρους

Ένα βασικό ερώτημα, που προέκυψε όταν παρουσιάστηκαν αρχικά τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής Select, ήταν αν η μείωση κατά 20% στον καρδιακό κίνδυνο οφείλεται μόνο στην απώλεια βάρους ή σε κάποια επιπλέον προστατευτική δράση του φαρμάκου. Η νέα ανάλυση δείχνει ότι όντως υπάρχει κάτι άλλο, γεγονός που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα.

«Μάλλον δεν χρειάζεται καν να χάσετε βάρος για να έχετε το καρδιαγγειακό όφελος» με τη σεμαγλουτίδη και παρόμοια φάρμακα, είπε ο Δρ Daniel Drucker, πρωτοπόρος της έρευνας για τα φάρμακα αυτού του τύπου στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη νέα ανάλυση.

Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας είναι επίσης φάρμακα για την υγεία της καρδιάς, συμφωνούν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη εμφανίζονται ανεξάρτητα από το μέγεθος της απώλειας βάρους.

Πρόκειται ξεκάθαρα για καρδιοπροστατευτικά φάρμακα, επισημαίνουν και τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί η χρήση τους για τη βελτίωση της υγείας, καθώς μπορούν να μειώσουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.