Ο σταφυλόκοκκος φαίνεται πως είναι η αιτία της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης των μαθητών της Λαμίας, που κατανάλωσαν σχολικό γεύμα, το οποίο περιείχε μακαρόνια με κιμά.

Τουλάχιστον 63 μαθητές βρέθηκαν να έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση και σύμφωνα με την ΕΡΤ, η οποία επικαλείται τον ΕΟΔΥ, τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά και αναλύθηκαν σε κρατικά εργαστήρια βρέθηκαν θετικά στα βακτήρια Staphylococcus aureus.

Πρόεδρος ΕΦΕΤ: Είχαμε κάνει έλεγχο στο εργοστάσιο – Τι συστάσεις είχαμε δώσει

Για την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία αλλά και το εργοστάσιο της εταιρείας, που φέρεται να έχει μοιράσει τα γεύματα, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, στην ΕΡΤ.

«Ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει καθ’ ολοκληρία, αλλά έχουμε μια πληροφορία ότι ίσως και να μπορεί να γίνει κάποιος έλεγχος. Αύριο έχουμε οργανώσει έναν επιτόπιο έλεγχο και να πάμε σε δύο σχολεία και σε μια άλλη εταιρεία, που φτιάχνει κιμά και τροφοδοτούσε την εταιρεία catering», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η φωτιά στο εργοστάσιο του φαίνεται τυχαία, σημείωσε: «Δεν μπορώ να κρίνω αν η φωτιά ήταν τυχαία. Αυτό είναι στην αρμοδιότητα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Την άμεση εποπτεία για τα γεύματα και κάποιες αναλύσεις, που έχουν δρομολογηθεί, την έχει ο ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ εχει συλλέξει κάποια γεύματα.

Είχαμε πάει πριν περίπου 1 χρόνο να ελέγξουμε την εταιρεία. Την είχαμε βρει αξιοπρεπή και είχαμε κάνει κάποιες συστάσεις για τις θερμοκρασίες και να ελέγχονται, όταν παραδίδονται στα σχολεία. Δεν ήταν μια εταιρεία προβληματική. Από τότε μέχρι τώρα είναι βέβαια ένας χρόνος».

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο»

«Δεν μπορεί να είναι τυχαίο», λέει μητέρα μαθητή, που δηλητηριάστηκε, για τη φωτιά στο εργοστάσιο, το οποίο παρασκεύασε τα σχολικά γεύματα, που φέρεται να ευθύνονται για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση σε μαθητές στη Λαμία.

Σύμφωνα με το Star και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τα γεύματα που κατανάλωσαν τα παιδιά. Σήμερα αναμενόταν, μάλιστα, να πραγματοποιηθεί έλεγχος και από τον ΕΦΕΤ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας catering, από την οποία, όμως, δεν έμεινε τίποτα, καθώς από τη χθεσινή φωτιά καταστράφηκαν τα πάντα, ακόμα και τα αυτοκίνητα της εταιρείας.

Από την Κυριακή το βράδυ, υπάρχει εντολή από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ώστε κλιμάκιο της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών να μεταβεί στο σημείο και να ερευνήσουν το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς το εργοστάσιο ήταν κλειστό.

Μιλώντας στο Star, μητέρα μαθητή που δηλητηριάστηκε ανέφερε: «Από το μυαλό μας περνάνε διάφορα σενάρια. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Σήμερα θα γινόταν έλεγχος. Θα περιμένουμε να βγουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν σταλεί και το πόρισμα για το πώς μπήκε η φωτιά. Να τιμωρηθεί κάποιος, δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας. Λένε ότι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση γύρω στα 70 παιδιά. Ευτυχώς είναι όλα καλά στην υγεία τους».

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φωτιά

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προκάλεσε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας που φέρεται να σχετίζεται με τα σχολικά γεύματα, που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, στη Λαμία.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, με παραγγελία της προς τη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και στη συνέχεια να τους ενημερώσουν.

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία αναφέρεται: «Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας “Γιαννίτση” στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Και να μας ενημερώσετε σχετικά».