Για τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, τις εκλογές στη Χειμάρρα και την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη μίλησε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν εκλήθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο άτυπο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ράμα απάντησε:
«Νομίζω ότι δεν είναι σωστό που αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία συνδέθηκε με έναν άλλον σκοπό, δηλαδή με το να σταλεί ένα μήνυμα σε μένα, στην Αλβανία, γι’ αυτό το επίμαχο θέμα, όποια σημασία κι αν του αποδίδει η Ελλάδα. Νομίζω ότι ειδικά όταν συμβαίνουν πράγματα δυσάρεστα μεταξύ φίλων οι φίλοι πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ τους, πρέπει να προσπαθούν να καταλάβουν, να τιμούν τη φιλία τους. Για μένα ο Κυριάκος ήταν φίλος και εξακολουθεί να είναι ένας φίλος που εκτιμώ και σέβομαι», δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον αλβανό πρωθυπουργό σχετικά με τους χαρακτηρισμούς του σε βάρος του Μπελέρη, όπως «αγράμματος» και «αυθάδης» με τον Ράμα να απαντάει:
«Ο λόγος που ήμουν σκληρός μαζί του ήταν ότι έκανε κάποιες πολύ, πολύ απαράδεκτες δηλώσεις -όπως ότι θα προωθούσε τη διαδικασία εξελληνισμού της Χειμάρρας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί στην Ευρώπη, σε αυτή την Ευρώπη. Αυτό προέρχεται από ένα σκοτεινό και πολύ μακρινό παρελθόν. Μετά, φυσικά, υπήρχαν και άλλα που δεν ήταν καθόλου καλά. Μίλησε σαν να ήταν εκεί για να ελευθερώσει τη Χιμάρα, δεν ξέρω από ποιον, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε».
«Ο Μπελέρη πιάστηκε στα πράσα να εξαγοράζει ψήφους»
Περαιτέρω για την υπόθεση Μπελέρι, ο πρωθυπουργός Ράμα είπε ότι ήθελε να κάνει μια ρητορική ερώτηση στον Έλληνα δημοσιογράφο.
«Αν ήξερα ότι υπήρχε έρευνα που ξεκίνησε με καταγγελία κάποιου στον εισαγγελία, θα προχωρούσα σε τόσο σκληρή γλώσσα; Νομίζω ότι ναι, όχι, γιατί μπορεί να μην είμαι ο πιο σοφός άνθρωπος στον κόσμο, αλλά δεν είμαι και ο πιο χαζός άνθρωπος στον κόσμο, και αυτό θα ήταν πολύ ανόητο. Έμαθα για τη σύλληψή του όταν κλήθηκε η αστυνομία και τηλεφώνησα στον αστυνομικό διευθυντή και είπα: «Τι είναι αυτό;». Μου είπε: «Έχουμε ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελία και βασίζεται σε πειστικά στοιχεία για αγορά ψήφων». Είπα, «Άκου, καλύτερα να είσαι σίγουρος για αυτό που κάνεις, γιατί μπορεί να πάει πολύ στραβά και χρειάζεται να τεκμηριωθεί από αδιάσειστα στοιχεία».
«Πιάστηκε στα πράσα να εξαγοράζει ψήφους. Πουθενά στην αλβανική νομοθεσία η κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός δεν έχουν την αρμοδιότητα να εκδώσουν άδεια για να βγει από τη φυλακή ένας κρατούμενος – υπό κράτηση (το τονίζω) -. Αυτό δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα να παίρνει κάποιος άδεια να ορκιστεί, ενώ είναι υπό κράτηση» ανέφερε ο αλβανός πρωθυπουργός.