Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μετά από τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Μαρία Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίθεση Τουρκοκυπρίων σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη» της Κύπρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τόνισε πως η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό του ψευδοκράτους σε κάθε τομέα καθώς επίσης και πως δουλεύει για την αναγνώριση του δίκαιου αγώνα των Τουρκοκυπρίων παγκοσμίως.
«Δυστυχώς, τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν για άλλη μια φορά πώς ορισμένες από τις πρακτικές του ΟΗΕ στο νησί δεν συνάδουν με το ιδρυτικό πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών» είπε ο Φιντάν και πρόσθεσε πως το έργο κατασκευής δρόμου από το Άρσος βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη εδώ και πολύ καιρό, προκειμένου να μεταφερθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στην τουρκική κοινότητα της Πύλας. Ο κ. Φιντάν ανέφερε ακόμη ότι ο δρόμος που κατασκευάστηκε από τους Ελληνοκύπριους στην Πύλα δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο παρεμπόδισης και καταδίκης από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η τοποθέτηση για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν τα εμπόδια για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε αποφασιστικά τη δέσμευση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο.
Ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί της χώρας του επιφορτίζονται με σημαντικά καθήκοντα στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και ότι ως υπουργείο Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις εντός του κρατικού συστήματος και με τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να εκπληρώσουν το έργο του συντονισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Αυτό που περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να αναθεωρήσει τη στάση της που παγιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε.
Ο κ. Φιντάν ανέφερε: «Ξαφνικά το άνοιγμα των κεφαλαίων σταμάτησε για πολιτικούς λόγους. Το γεγονός πήρε πολιτική χροιά. Η διαδικασία της ορθολογικής αξιολόγησης των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεστάλη και άρχισε η διαδικασία των πολιτικών αξιολογήσεων. Σε αυτές τις αξιολογήσεις είδαμε κυρίως προσεγγίσεις που αφορούσαν στην πολιτική ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η χρήση του θέματος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ως πολιτικό αντικείμενο στην εσωτερική πολιτική των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και η συνεχής συζήτησή του οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει στην εσωτερική πολιτική την ένταξη της Τουρκίας ως ένα θέμα ταυτότητας παρά ως ορθολογικό και στρατηγικό ζήτημα».
Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, το γεγονός αυτό συνιστά σοβαρή κρίση στους κόλπους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τη θέση της ΕΕ στο να διαδραματίσει ρόλο ως παγκόσμιος παράγοντας.