Την κατάρρευση ενός ναού στο κρατίδιο Χιμάτσαλ Πραντές προκάλεσαν οι σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τη βόρεια Ινδία τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και να παγιδευτούν στα συντρίμμια του ναού έως και 25 άτομα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο άλλων επτά ανθρώπων σε άλλα σημεία της πολιτείας.

Ο ναός στην πρωτεύουσα της πολιτείας Σίμλα, μια δημοφιλής τουριστική περιοχή, κατέρρευσε γύρω στις 8 π.μ. τοπική ώρα, όπως δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Σουκβίντερ Σινγκ Σούκου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον χώρο του ναού τη Δευτέρα. Οι σοροί των νεκρών έχουν ανασυρθεί και η «τοπική διοίκηση εργάζεται επιμελώς για την απομάκρυνση των συντριμμιών», ανέφερε ο Σούκου στο X (πρώην Twitter) τη Δευτέρα.

Πέντε άνθρωποι έχουν διασωθεί, αλλά περίπου 20 με 25 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι, με τις προσπάθειες διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε. Άλλοι 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Σολάν τη Δευτέρα μετά από νεροποντή, ανέφερε ο Σούκου στο X, λέγοντας ότι ήταν «συντετριμμένος που άκουσε για την απώλεια».

«Έχουμε δώσει εντολή στις αρχές να εξασφαλίσουν κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στις πληγείσες οικογένειες κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου», πρόσθεσε ο ίδιος. «Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του, να μην επιχειρεί κοντά σε ποτάμια και περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις».

Οι αξιωματούχοι της τροχαίας κάλεσαν, επίσης, το κοινό να αποφύγει τις μετακινήσεις λόγω της συνεχιζόμενης έντονης βροχόπτωσης, με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία να έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό για την πολιτεία.

Βίντεο και εικόνες που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένους δρόμους και πεσμένα δέντρα, ενώ το νερό που αναβλύζει από τα βουνά στέλνει τεράστιους βράχους στο έδαφος.

https://twitter.com/iam_Karraann/status/1691044734704529408

Το Χιμάτσαλ Πραντές, ήταν μία από τις πολιτείες που επλήγησαν περισσότερο σε αυτή την περίοδο των μουσώνων. Τον Ιούλιο, περισσότεροι από 30 άνθρωποι στην πολιτεία σκοτώθηκαν μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Σύμφωνα με το cnn.com, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η ανθρωπογενής κλιματική κρίση καθιστά την εποχή των μουσώνων της Ινδίας πιο χαοτική και ακανόνιστη.