Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να επιβάλλει επιπλέον ποινή φυλάκισης 19 ετών στον Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την απόφαση καταδίκασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι. «Η κακομεταχείριση του δείχνει την πλήρη αδιαφορία της Ρωσίας ακόμη και για τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Κλέβερλι.
«Η διαφωνία δεν μπορεί να φιμωθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο ζητά την άμεση απελευθέρωσή του» πρόσθεσε.
Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος καταδικάστηκε σήμερα σε επιπλέον 19 χρόνια κάθειρξης σε αποικία κρατουμένων αφού κρίθηκε ένοχος για μια σειρά νέων κατηγοριών από τη ρωσική δικαιοσύνη.
Ο ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή» του. Αυτή η καταδίκη «εγείρει νέες ανησυχίες αναφορικά με τη δικαστική παρενόχληση και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για πολιτικές σκοπιμότητες στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε ανακοίνωση. Τα κράτη «έχουν την υποχρέωση να σέβονται (…) όλα τα δικαιώματα σε μια δίκαιη δίκη και δίκαιη διαδικασία για όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους», συμπλήρωσε ο Τουρκ, καλώντας τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν αυτές τις υποχρεώσεις σταματώντας αμέσως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι και να τον αποφυλακίσουν.
Αυτή η νέα καταδίκη του Ρώσου πιο σφοδρού εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο αυστηρής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία», σημειώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας μια δικαστική απόφαση με «πολιτικά κίνητρα» και ζήτησε εκ νέου την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή του.
Στο τέλος μιας «δίκης-παρωδίας», «αυτή η αυθαίρετη καταδίκη είναι μια απάντηση στο θάρρος του να επικρίνει το καθεστώς του Κρεμλίνου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο X. «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο (…) τη σύλληψή του, τη δίκη του και την καταδίκη του με πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία». «Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από αυτούς που αντιτίθενται στον πόλεμο, τη διαφθορά και υπερασπίζονται τη δημοκρατία, ακόμη και από ένα κελί φυλακής. Δεν θα φιμώσει τις επικριτικές φωνές», τόνισε η Μπέρμποκ με ανάρτησή της στο Χ.
Το Παρίσι καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την ποινή κάθειρξης του Ναβάλνι, κρίνοντάς την μια «δικαστική παρενόχληση» εναντίον του.
«Καλούμε για άλλη μια φορά τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν τον Ναβάλνι αμέσως και άνευ όρων, καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους», τόνισε μια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.