Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση της Disney να μη μεταδώσει τελικά τη δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ για τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν στις ΗΠΑ.
Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν το αμερικανικό δίκτυο πως υπέκυψε στις πιέσεις των οργανώσεων των Αρμενίων στις ΗΠΑ, αλλά και Αμερικανών πολιτικών που τις υποστηρίζουν. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από Έλληνες ομογενείς.
Ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στις ΗΠΑ, που ηγήθηκε της καμπάνιας για τη μη προβολή του ντοκιμαντέρ, υποστήριξε πως η Disney με την εν λόγω σειρά «ξεπλένει» τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Σε σχετική ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο η Αρμένικη Επιτροπή είχε καλέσει τη Disney+ να ακυρώσει την προβολή, υπογραμμίζοντας πως «δοξάζει έναν Τούρκο δικτάτορα, έναν δολοφόνο της γενοκτονίας».
«Οποιοσδήποτε προσεγγίζει τον Ατατούρκ χωρίς να θέτει στο επίκεντρο τις γενοκτονίες κινδυνεύει να εξομαλύνει όσα έκανε. Θα ήταν ευπρόσδεκτο εάν με αφορμή τις εξελίξεις υπήρχε μια διεθνής συζήτηση για την “κληρονομιά” του», τόνισε μιλώντας στο Politico.
Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, έξι επεισοδίων, είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στην πλατφόρμα της Disney+ στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της 100ης επετείου από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, επικεφαλής του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα για την υπόθεση, καθώς εκτιμάται πως η απόφαση για μη προβολή του ντοκιμαντέρ ελήφθη ύστερα από συντονισμένες κινήσεις του λόμπι των Αρμενίων στις ΗΠΑ. «Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι η πιο σημαντική κοινωνική μας αξία», τόνισε.
Ο Ατατούρκ αναγνωρίζεται στην Τουρκία ως μια εμβληματική φυσιογνωμία καθώς ήταν ο «πατέρας» της σύγχρονης κοσμικής τουρκικής δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1923, στα ερείπια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Το πορτρέτο του βρίσκεται παντού σε όλη τη χώρα, σε κυβερνητικά γραφεία, καταστήματα, δημόσιους δρόμους και σπίτια, ενώ αγάλματά του έχουν στηθεί σε κεντρικές δημόσιες πλατείες σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη. Η δημόσια προσβολή της μνήμης του τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.
Εκτός Τουρκίας, ο Κεμάλ συνδέεται με μια σειρά σφαγών και γενοκτονίων, μεταξύ αυτών και των Αρμενίων, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ως διοικητής του στρατού αλλά και στη συνέχεια ως ηγέτης των Τούρκων. Επίσημα το Τουρκικό κράτος απορρίπτει αυτή την πτυχή της ιστορίας, υποστηρίζοντας πως ήταν οι Αρμένιοι αυτοί που πήραν τα όπλα και ότι οι μαζικοί θάνατοι ήταν αποτέλεσμα της ένοπλης σύγκρουσης αλλά και των φονικών ασθενειών που χτύπησαν τον πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου εξωθήθηκε στην έρημο της Συρίας. Σύμφωνα με την Αρμενία περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σφαγές ή πέθαναν από πείνα και εξάντληση στην έρημο.
Η Άγκυρα αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε υπήρξε συστηματική εξόντωση. Ωστόσο η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την απόφαση της Disney ως «ντροπιαστική», υποστηρίζοντας πως η εταιρεία υπέκυψε στο «αρμένικο λόμπι».
Από την πλευρά της η Disney, επιβεβαιώνοντας πως τη μη προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μια εμπορική απόφαση βάσει του νέου προγραμματισμού και της αναθεωρημένης στρατηγικής διανομής του περιεχομένου, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινήσεις. Ανακοίνωσε επίσης πως το ντοκιμαντέρ έχει παραληφθεί από τη FOX, θυγατρική εταιρεία της Disney, και θα μεταδωθεί από το τηλεοπτικό κανάλι FOX στην Τουρκία. Ακολούθως θα προβληθεί ως δύο ξεχωριστές ταινίες στις αίθουσες.