Άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη (25/7) στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας η Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του τουρκικού στρατού να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «TRT World», παρουσιάζεται ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η τουρκική αμυντική βιομηχανία (αλλά και διεθνείς εταιρίες), συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων και άλλων οχημάτων και οπλικών συστημάτων για ξηρά, θάλασσα, αέρα και… διάστημα. Η έκθεση, μια από τις πιο σημαντικές του είδους της, θα διαρκέσει ως την Παρασκευή. Να σημειώσουμε πως από τις εξαγωγές της η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει τζίρο που υπολογίζεται στα 4,3 δισ. δολάρια ετησίως.
Η «έξυπνη» stealth υποβρύχια νάρκη που θα μεταφέρεται στο F-16
Στο μεταξύ, σε αυτή την έκθεση η Τουρκία αναμένεται να παρουσιάσει και το νέο «υπερόπλο» της. Μια μεγάλου βεληνεκούς «έξυπνη» υποβρύχια νάρκη που εκτοξεύεται από αέρος και δεν εντοπίζεται από τα αντίπαλα ραντάρ και σόναρ, λόγω της ειδικής κατασκευής της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, που επικαλείται αποκάλυψη του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, η κατασκευή αυτού του όπλου με όνομα UCA, έγινε με γνώμονα το να αιφνιδιαστεί ο εχθρός του ναυτικού στη θάλασσα.
Το UCA Project είναι μια κοινή προσπάθεια πολλών κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας, αλλά και ιδιωτικών εταιριών της στρατιωτικής βιομηχανίας. Στόχος του ήταν η μετατροπή βομβών MK-84 σε επιθετικές υποβρύχιες νάρκες, αναβαθμίζοντας την τεχνολογία τους.
Αυτού του τύπου οι βόμβες είναι μεγάλου βεληνεκούς και μπορούν να ταξιδέψουν μακριά από το σημείο της εκτόξευσής τους και χτυπήσουν με ακρίβεια το αντικείμενο που έχουν «κλειδώσει».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα με τη νέα τεχνολογία, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν αυτές τις νάρκες μέσω μαχητικών αεροσκαφών ή UAV‘s και να τις τοποθετούν στις εξόδους των βάσεων του εχθρικού ναυτικού, χωρίς να ρισκάρουν. Η UCA θεωρείται πως είναι, παγκοσμίως, η πρώτη «έξυπνη» νάρκη μεγάλου βεληνεκούς.
Μπορεί να μεταφερθεί από αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν MK-84 βόμβες όπως τα F-16, τα F-4 και τα drones Akinci και Aksungur. Τα τεστ πριν αρχίσει η παραγωγή αυτού του συστήματος θα αρχίσουν μέσα στο 2023, ανέφερε η ίδια πηγή.