Κατά τουλάχιστον 20% αυξήθηκαν οι πωλήσεις θωρακισμένων οχημάτων στο Μεξικό μέσα στο 2010, που αναδείχθηκε η πλέον αιματηρή χρονιά του πολέμου κατά των καρτέλ ναρκωτικών. Τουλάχιστον 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2006 στον «πόλεμο» αυτό.

Ο Φερνάνδο Ετσεβέρι, ιδιοκτήτης μιας εταιρίας που τοποθετεί αλεξίσφαιρα τζάμια και ειδικές μεταλλικές ενισχύσεις σε αυτοκίνητα δηλώνει ότι μέχρι πριν από δύο χρόνια τα θωρακισμένα οχήματα ήταν μόνο για τους πλούσιους επιχειρηματίες και τις ισχυρές οικογένειες του Μεξικού αλλά, όπως λέει, «σήμερα το φάσμα των πελατών έχει μεγεθυνθεί, αφού οι απλοί άνθρωποι πλέον διατρέχουν επίσης κινδύνους» από τους εκτελεστές των καρτέλ.

Καθώς τα πιο εξελιγμένα τέτοια οχήματα μπορεί να κοστίζουν έως και 120.000 δολάρια ΗΠΑ, ένα μέρος της μεσαίας τάξης στο Μεξικό επιλέγει πιο οικονομικές λύσεις, όπως αλεξίσφαιρα ρούχα. Μια εταιρία που προσφέρει τέτοια είδη στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα επίσης είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται σημαντικά. «Πελάτες μας είναι μικροί επιχειρηματίες και επαγγελματίες που νοιώθουν πως διατρέχουν κίνδυνο αλλά δεν έχουν φρουρούς ή θωρακισμένα αυτοκίνητα», δήλωσε εκπρόσωπός της. Ένα ελαφρύ αλεξίσφαιρο γιλέκο στοιχίζει 300 δολάρια, ενώ ένα δερμάτινο σακάκι που μπορεί να σταματήσει σφαίρες από πιστόλια 4.000 δολάρια.

Το 2010 σημειώθηκαν περίπου 15.000 φόνοι που αποδόθηκαν στο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα κι οι επικρίσεις εναντίον της πολιτικής του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος έχει αναθέσει την πάταξη των καρτέλ στο στρατό, συνεχίζουν να εντείνονται.