O Κάρολος στέφθηκε και βασιλιάς της Σκωτίας, δύο μήνες μετά τη στέψη του ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια λιτή τελετή χωρίς υπερβολές, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά. Όπως και στην πρώτη στέψη, υπήρξαν διαμαρτυρίες από αντιμοναρχικούς, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο θεσμός είναι λιγότερο δημοφιλής στη Σκωτία απ’ ό,τι στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Reuters.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο γυναίκες, ηλικίας 20 και 21 ετών, αφού φέρεται να επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν πάνω από ένα φράγμα ασφαλείας του πλήθους στο Royal Mile.
Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας εξακολουθεί επίσης να αποτελεί εξέχον πολιτικό ζήτημα και ορισμένοι που υποστηρίζουν την απόσχιση επιθυμούν επίσης έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους.
«Αυτή η άσκοπη παρέλαση ματαιοδοξίας στο Εδιμβούργο θα κοστίσει στους Σκωτσέζους φορολογούμενους εκατομμύρια λίρες, και για ποιο λόγο; Για να μπορέσει ο Κάρολος να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής για μια μέρα», δήλωσε ο Γκράχαμ Σμιθ, ο διευθύνων σύμβουλος της αντιμοναρχικής ομάδας Republic, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά τη στέψη στο Λονδίνο τον Μάιο.
Εκατοντάδες διαδηλωτές βρέθηκαν κοντά στο χώρο της τελετής, ζητώντας την κατάργηση της μοναρχίας. Ο Μπεν Κλίντον, μέλος της βρετανικής αντιμοναρχικής ομάδας Republic, πιστεύει ότι η μοναρχία δεν έχει θέση στη σημερινή Βρετανία. «Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι ο Κάρολος έρχεται εδώ, επειδή ο μονάρχης κατά τη γνώμη μας είναι αντιδημοκρατικός, ενθαρρύνει την ανισότητα στην κοινωνία οικονομικά και μέσω νομικών όρων, επειδή έχεις τη μοναρχία που παίρνει εξαιρέσεις από τους νόμους», δήλωσε.
Ο Γκραντ Μέιρ, κάτοικος του Εδιμβούργου, ο οποίος άφησε την καθημερινότητά του για να παραστεί στη διαμαρτυρία, δήλωσε ότι η ιδέα της μοναρχίας είναι ένα αντιδημοκρατικό σύστημα από τον πυρήνα του.